Tjestenina sa šalšom i bademima

Iskoristite sezonu rajčica kako biste uživali u raznolikim tipovima. Birajte domaću, a osim za osvježavajući obrok, dobra je i za zdravlje jer sadrži vitamine C, B1 te kalij

(za 3 osobe)
400 g tjestenine bucatini
400 g očišćenih pelata
2 dl ukuhane rajčice
3 žlice suncokretova ulja
2 žlice maslinova ulja
2 prstohvata soli
1 češanj češnjaka
1 srednje velik luk
¼ povrtne kocke za juhu
1 čajna žlica crvene paprike
½ suhe chilly papričice bez sjemenaka
¼ čajne žlice suhog ružmarina
2 žlice nasjeckanoga svježeg peršina
2 prstohvata origana
50 g badema

U tri litre kipuće vode kuhajte tjesteninu prema uputama proizvođača. Pelate rajčica narežite na kocke. Luk narežite na kockice, a češnjak na tanke ploškice. U posudi zagrijte suncokretovo ulje, dodajte luk i sol, promiješajte i poklopite. Smanjite plamen i pirjajte dok luk sasvim ne omekša, oko sedam minuta. Povremeno promiješajte.

Dodajte maslinovo ulje, ploške češnjaka, crvenu papriku i pirjajte jednu minutu. Polijte s dvije-tri žlice soka od rajčice i dodajte kocku za juhu, ružmarin i chilly papričicu. Umiješajte kocke pelata i ostatak soka od rajčice. Šalšu pirjajte na laganoj vatri 30 minuta – poklopljeno. Kad gotovu šalšu maknete s plamena, dodajte nasjeckani peršin i origano. Bademe nasjeckajte i prepržite na suhoj tavi. Tjesteninu prelijte šalšom i pospite prženim bademima.



Željka Fordren Jambrešić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci