Terina od gljiva, piletine i junetine

Vrhunska jesenska delicija, dobar tek!

  • 30 g maslaca
  • 3 luka, oljuštena i sitno nasjeckana
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • ½ žličice naribanog đumbira
  • 2 žlice dijonskog senfa
  • 300 g vrganja
  • 300 g shitake gljiva, otrgnutih stručaka
  • 60 ml suhog bijelog vina
  • 2 žličice soli
  • ½ žlice svježe mljevenog papra
  • 250 g pilećih prsa, sitno narezanih
  • 250 g junećeg mljevenog mesa
  • 125 ml slatkog vrhnja
  • 2 jaja
  • 2 mliječna peciva
  • 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
  • 2 žlice nasjeckanog celerovog lista
  • 14 (otprilike 30 dag) tankih ploški slanine
  • maslinovo ulje


Na tavi zagrijte dvije žlice maslinovog ulja i maslac. Dodajte luk, češnjak i đumbir. Pirjajte miješajući nekoliko minuta na srednje jakoj vatri dok luk ne omekša. Dodajte očišćene i nasjeckane vrganje pa pirjajte dok ne omekšaju. Vrganje i luk izvadite iz tave i stavite u posudu sa strane, a u tavu ulijte vino, pojačajte vatru i promiješajte drvenom kuhačom. Kad počne kuhati, smanjite vatru i kuhajte dok se tekućina ne reducira na pola. Njome prelijte pirjane vrganje.

Na tavu opet dodajte malo ulja i propirjajte narezane shitake gljive dok malčice ne omekšaju. Kad su gotove, stavite ih sa strane. U blenderu usitnite smjesu s vrganjima, piletinu, juneće meso i bijele žemlje. Posolite i popaprite. Umiješajte slatko vrhnje, senf i jaja. Ručno umiješajte sitno sjeckani peršin i celer.

Pripremite kalup za pečenje (8 x 20 cm) u koji ćete poprečno složiti ploške slanine. Pola smjese s vrganjima stavite na ploške slanine, na taj sloj stavite smjesu sa shitake gljivama, a na nju preostalu smjesu s vrganjima.

Kalup prekrijte aluminijskom folijom i položite u veću posudu za pečenje. U nju ulijte vruće vode do 2/3 kalupa. Terinu stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 75 minuta. Izvadite je iz pećnice i ostavite sat-dva na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati. Prije posluživanja terinu preokrenite iz kalupa na tanjur ili pladanj.

Domagoj Frisch

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci