Sve blagodati smokve

Smokvu često nazivaju rajskom, čudesnom i veličanstvenom – zbog jedinstvena raskošnog okusa, sočne pulpe koja se topi u ustima, obilja hranjivih sastojaka, iznimne ljekovitosti... Blagodati ovog voća mogle bi se unedogled nabrajati

Smokvu doista vrijedi proslavljati i proučavati jer se iza njezine neodoljive slatkoće skriva nevjerojatna mješavina minerala, vitamina i blagotvornih biljnih spojeva – fitonutrijenata. To su, primjerice, biljni pigmenti poput karotenoida koji su poznati po snažnom antioksidacijskom učinku (štite tjelesne stanice od „pregaranja“ i oštećenja) te spojevi poput fitosterola koji imaju sposobnost smanjiti razinu kolesterola u krvi. Upravo je smokva odličan izvor fitosterola.

Među vitaminima sadržanim u smokvi ističu se A, E i K, a od minerala se najčešće navode kalij i magnezij. Manje je poznato da je u ovom rajskom voću znatna količina mangana koji također potpomaže održavanje normalne razine kolesterola, a pridonosi i ravnoteži šećera u krvi. Mangan je važan i za izgradnju kosti, rad štitnjače i živčanog sustava te pomaže pročišćavanju organizma od štetnih tvari.

Smokva sadrži i triptofan, jednu od esencijalnih masnih kiselina koje su potrebne tijelu za sintezu bjelančevina. Triptofan sudjeluje u stvaranju serotonina, takozvanog hormona sreće, i hormona melatonina, koji regulira ritam spavanja i budnosti.
Smokva je vrlo svestrana i u kulinarstvu jer se fino nadopunjuje s raznim i slatkim i slanim namirnicama – od čokolade, orašastih plodova i žitarica do sireva, pršuta, ribe...

Svježe smokve punjene kozjim sirom i nasjeckanim bademima odlične su kao predjelo ili desert. Za doručak, pak, smokve možete dodati u zobenu kašu. Odlično se smokve „snalaze“ i u slasticama, likerima, džemovima...

Ovo rajsko voće ima posebno mjesto i u narodnoj medicini. Preporučuju se protiv zatvora (imaju blago laksativno djelovanje zahvaljujući velikom udjelu vlakana), a tradicionalno se koriste i za ublažavanje oteklina i žuljeva te za uklanjanje bradavica i kurjih očiju. Pritom se može staviti oblog od svježe smokve ili na kožu nanijeti mlijeko iz nezrelih plodova i peteljki listova. I sami smokvini listovi mogu biti od pomoći.

Primjerice, žvakanje listova (odaberite mekše, odnosno nježnije listove) olakšava uklanjanje afti iz usne šupljine i osvježava dah. Svježi sok i čaj od smokvina lišća preporučuju se protiv povišenog krvnoga tlaka, bolesti jetre i dijabetesa.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci