Šparoge u kaputiću od pršuta

Lagano jelo od pršuta i šparoga možete nadopuniti puretinom prethodno mariniranom u senfu

2 vezice bijelih šparoga (oko 40 komada)
200 g tanko narezanoga finoga mesnatog pršuta
2 žlice maslaca
malo parmezana naribanog na široke listove
sol
papar
1 žličica limunove korice

Šparoge ogulite skoro do cvijeta i odstranite suhi donji dio stapke. Stavite ih u visoki lonac tako da cvijet viri iz vode, a da ga ipak možete poklopiti. Kuhajte ih u neposoljenoj vodi dok ne budu gotove. Ocijedite i osušite.
Lim za pečenje namažite maslacem pa u njega posložite 4 po 4 šparoge umotane u pršut. Složite jedan svitak do drugoga, a cvjetove i krajeve nakapajte maslacem i pospite limunovom koricom, a preko sredine naribanim parmezanom te blago popaprite. Stavite da se peče oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C ili dok se pršut ne zapeče. Kao prilog šparogama odlično godi pikantni umak od vrhnja.

hranaUmak za šparoge:
3 dl slatkog vrhnja
1 žlica senfa
jedno žumance
sol, papar
piment, kajenska paprika
muškatni oraščić, suhi đumbir
korica i sok od pola limuna
1 žlica maslaca

U otopljeni maslac ulijte slatko vrhnje i pustite da zakuha. Dodajte začine i žumance uz stalno miješanje pjenjačom. Kad se umak počne zgušnjavati, dodajte limunov sok i naribanu koricu.
Šparoge su lagano jelo od kojega nećete dugo biti siti. Ako ih ne pripremate kao predjelo, da ne biste ostali gladni, predlažemo još i pripremu purećeg odreska, narezanog na rezance i mariniranog u ljutom senfu 10-ak minuta prije pečenja.
U tavi zagrijte žlicu maslaca i dodajte puretinu. Komade lijepo rasporedite, tako da svi prionu na dno tave kako bi se ravnomjerno ispekli. Kad im jedna strana porumeni, okrenite ih na drugu i ponovite postupak. Odozgo naribajte malo muškatnog oraščića i papra, a posolite neposredno prije serviranja.

Anita Šupe i Ariana Miljević Bugenvilija iz Prve hrvatske LCHF kuharice

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci