Smrznuti jogurt s borovnicama i lavandom u integralnom keksu

Smrznuti jogurt s borovnicama je klasik, ali dodatak lavande ga čini pomalo drugačijim. Poslužila sam ga u integralnim keksima s makom i na taj način napravila zdraviju verziju omiljene slastice za klince

200 g borovnica
3 žlice agavinog sirupa
1 žličica lavande prikladne za kuhanje
300 g grčkog jogurta

za kekse
250 g integralnog brašna
2 žlice maka u zrnu
prstohvat soli
100 g maslaca
70 g meda
1 jaje

Prvo pripremite kekse. Pomiješajte brašno, mak i sol. Dodajte maslac narezan na tanke listiće, med i jaja pa zamijesite kompaktno tijesto. Između dva lista papira za pečenje tanko razvaljajte tijesto. Narežite ga na jednake komade, veličine prema vašoj želji, te svaki malo probodite vilicom. Narezane kekse posložite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite kekse oko desetak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 ˚C.

Borovnice operite pa ih pomiješajte s agavinim sirupom i lavandom te ih zagrijavajte na laganoj vatri. Kuhajte ih petnaestak minuta dok se ne pretvore u sirup. Ukuhane borovnice pomiješajte s grčkim jogurtom pa smjesu ostavite da se ohladi do sobne temperature. Ohlađenu smjesu prebacite u aparat za sladoled i miješajte dok se smjesa u potpunosti ne stisne.

Složite smrznuti jogurt u pripremljene kekse tako što ćete na jedan keks staviti kuglicu jogurta te sve lagano pritisnuti drugim keksom. Složene kekse omotajte prozirnom folijom i čuvajte u zamrzivaču do posluživanja. Kad se jogurt stisne, složite kekse kako je gore opisano.

Andrea Cukrov

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci