Sirova zimnica: Tri glavna načina konzerviranja sirove hrane

Jesenski plodovi odišu punoćom okusa i bogatstvom nutrijenata, a da bismo u njima mogli uživati tijekom cijele zime, najbolje im je produljiti rok trajanja konzerviranjem. Za sve one koji nemaju vremena za višesatno kuhanje bili smo na radionici 'Kako konzervirati sirovu hranu' te doznali kako bez kuhanja čuvati hranu dulji period. Voditeljica radionice Tina Uglješić, autorica Zelenariuma, gastrobloga koji je postao mjesto inspiracije veganima i onima koji se žele iskušati u pripravi sirove hrane, otkrila nam je tri glavna načina konzerviranja sirove hrane:

1. Dehidriranje. Osim krekera, kruha ili čipsa, dehidrirati se može i začinsko bilje te voće i povrće koje dozrijeva odjednom pa ga imate u velikim količinama, primjerice jabuke, kruške, smokve, šumsko voće i rajčice.

Dehidrirati možete i ostatke pašteta od povrća ili dressinga od orašastih plodova ili sjemenki, koje nećete stići pojesti do isteka roka trajanja. Nakon dehidriranja, od njih ćete dobiti ili krekere ili nešto poput sira za ribanje. Namirnice je najbolje dehidrirati u dehidratoru ili višesatnim sušenjem na oko 50 °C u pećnici s malo odškrinutim vratima.

sok2. Zamrzavanje. U zamrzivač možete spremiti domaća orašasta mlijeka (u kockice od kalupa za led), orašaste plodove, posebice orahe kojima se namakanjem i dehidriranjem može prilično produljiti rok trajanja, a zamrzavanjem to ćete vrijeme dodatno produljiti.

Pulpa koja ostane nakon izrade mlijeka od orašastih plodova može se ili zamrznuti ili dehidrirati pa je možete iskoristiti za izradu krekera (dehidriranjem). Zeleno lisnato povrće zamrznite po porcijama pa ih koristite tijekom zime za pripravu zelenih smoothieja.

3. Vakuumiranje je još jedan odličan način produljenja trajanja sirove hrane. Najveću korist imat ćete ako vakuumirate orašasta mlijeka, namaze i paštete, ali i smoothieje i cijeđene sokove koje potom treba držati u hladnjaku.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci