Sendvič s pršutom i svježim smokvama

Smokve obiluju mineralima (kalcij, magnezij, fosfor, cink), vitaminima (A, B1, B2), ugljikohidratima i vlaknima. U njima su također otkrivene tvari koje djeluju protiv stanica raka tako da redovito sezonsko konzumiranje smokava može poslužiti kao prevencija te bolesti. Otkrijte ih i u slanim varijantama

(za 2 osobe)
½ baguettea
4 tanko narezane kriške pršuta
šaka svježih smokava
mali maslac
3 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja
pola grančice svježeg, nasjeckanog ružmarina
prstohvat svježe mljevenog papra

Kruh prerežite na polovice, stavite u vatrostalnu posudu, prelijte maslinovim uljem, pospite ružmarinom. Stavite ga u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva i pričekajte da postane hrskav. Izvadite ga iz pećnice, namažite maslacem, prekrijte kriškama pršuta i na četvrtine narezanim smokvama. Sve zajedno popaprite i poslužite.

Jelena Iva Nikolić

Ostali članci