Savršeno skuhane šparoge

Savjet star 2000 godina otkriva kako postići da cijela kuhana šparoga bude podjednako meka

Mislite li da ne volite neko povrće, provjerite pripremate li ga na pravi način prije nego što ga definitivno otpišete. Tako se sa šparogama često događa da odbijaju svojom teksturom: pri kuhanju stabljike ostaju žilave i vlaknaste, dok vrhovi postaju ljigavo gnjecavi.

Rješenje: kuhanje po uzoru na Apicija, sladokusca iz prvog stoljeća, kojemu se pripisuje prva prava kuharica zapadnog svijeta. Za optimalnu pripremu šparoga nije potreban nikakav poseban pribor, samo staklenka. Šparoge se kuhaju u kipućoj vodi u koju su uronjene stabljike, no voda ne dopire do vrhova. Tako tijekom kuhanja voda omekša stabljike, a para posve malo omekša nježne vrhove pa su na kraju cijele šparoge podjednako skuhane.

Fritata sa šparogama - bez jaja

Sama procedura izgleda ovako: uzmite svežanj šparoga pa odrežite žilave donje krajeve – otprilike 5 mm. U veliki lonac ulijte otprilike 4 prsta vode i zagrijte do vrenja. Šparoge stavite u staklenku, a nju pažljivo spustite u kipuću vodu (voda treba biti do otprilike polovine visine staklenke). Kuhajte 25 minuta – stabljike će biti jednako meke kao i vrhovi, koji pak neće biti raskuhani i gnjecavi. 

Izvor: takeout.com

Patricia Lucija Tomasović

Ostali članci