Savjeti za dobar roštilj
Ispeći nešto dobro na roštilju teško je ali savladivo gradivo. Isprobajte naš recept za teleće kotlete, a uz meso, na žaru se mogu naći riba, povrće i voće. Neka vas u topla predvečerja obasja plamen oko kojeg će se širiti miris jela koji podrazumijeva i veselo čavrljanje s prijateljima te pokoju čašu vina

- MARINADA: Marinada omekšava meso, daje mu bolji okus i nakon pečenja ono ostaje sočno. Marinirano meso držite u hladnjaku ili okruženo ledenim vrećicama. Ne koristite se istim priborom kojim ste se koristili dok je meso bilo sirovo, ili ga operite. Recepte za dobre marinade pronađite ovdje.
- UGLJEN: Držite meso na sobnoj temperaturi 30-60 minuta prije pečenja. Tako će se bolje ispeći iznutra. Potpalite vatru. U prvim minutama ne stavljajte ništa na vatru jer ne želite jesti pougljenjeno meso sirovo iznutra. Da bi roštilj bio spreman za stavljanje mesa, mora proći 40-ak minuta. Pričekajte dok plamen nestane, ugljen ne poprimi svijetlosivu boju, a žar crvenu. Najprije stavljajte povrće i tanje komade mesa, a na kraju deblje komade.
- KORICA LIMUNA: Aromu mesu ne daje samo marinada. Ona dolazi i od drva od kojih ste dobili žar, a u žar možete ubaciti i koricu limuna ili naranče, aromatično bilje poput ružmarina i majčine dušice. Vino držite rashlađeno u dosta hladne vode i ledu.
TELEĆI KOTLETI NA ROŠTILJU I PEČENI KRUMPIR
600 g telećih odrezaka
češanj češnjaka
žlica nasjeckanog peršina
žlica sušenih rajčica, nasjeckanih
mladi luk, nasjeckan
3 fileta slanih srdela
75 g maslaca
sok 1 limuna
morska sol i svježe mljeveni papar
Maslac stavite na sobnu temperaturu. U mužaru usitnite srdele, češnjak, peršin, sušene rajčice i mladi luk dok se sve ne pretvori u kašu. Dodajte maslac i limunov sok. Sve zajedno dobro promiješajte. Kotlete operite, posušite, istucite, posolite i popaprite. Za vrijeme pečenja premazujte ih aromatiziranim maslacem. Kad su pečeni, na svaki odrezak stavite žlicu maslaca. Poslužite s pečenim krumpirom i salatom od rikole i rajčice. Preostali maslac zamotajte u alu-foliju u obliku valjka i spremite u hladnjak.
Pečeni krumpir
Operite grančice ružmarina i odstranite im iglice gotovo do vrha - na vrhu ostavite oko 3 cm iglica. Krumpir skuhajte u slanoj vodi, ali ne do kraja. Ogulite ga, nabodite na štapiće ružmarina, posolite i premažite uljem. Pecite na roštilju s obje strane.
Ostali članci
-
Ružičasta jaja: Veseli i jestivi ukras za…
Ova marinirana, ružičasta jaja savršen su međuobrok, predjelo i dodatak…
-
Kruh od bundeve s mirisom cimeta i naranče
Ako tražite lagan i sočan kruh od bundeve u kojem ćete uživati tijekom…
-
Kraljica ljeta: Tri osvježavajuća recepta s…
Danas je Svjetski dan lubenice, prave ljetne poslastice. Kako biste njezin…
-
Delicije od samoniklog bilja
Samoniklo jestivo bilje prava je riznica zdravlja a spravljeno na pravi…