Ružičasta jaja: Veseli i jestivi ukras za blagdanski stol

Ova marinirana, ružičasta jaja savršen su međuobrok, predjelo i dodatak jelima. A da ne spominjemo da su i ova domaća, prirodno obojena, jaja super jednostavna za napraviti!

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 1 konzerva/staklenka ukiseljene tekućine od cikle i nekoliko kriški cikle
  • ½ šalica jabučnog octa
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • ½ žlice zrna ružičastog papra
  • ½ žličice soli
  • voda (nije obavezno) neki ljudi vole razrijediti kiselost octa vodom (1/4 do 1/2 šalice)

Postupak pripreme:

  1. Prvo skuhajte i ogulite jaja. Neka jaja budu tvrdo kuhana. Međutim, možete ih skuhati i tako da žumanjak ostane mekši.
  2. jajaPostoji više različitih načina kuhanja jaja, pa koristite svoju omiljenu metodu. Jaja kuhajte oko 6 minuta za mekši žumanjak i 10 za tvrdo kuhana. Zatim ili uronite jaja u ledenu vodu kako biste zaustavili kuhanje ili ih stavite pod tekuću hladnu vodu iz slavine.
  3. Da biste pripremili tekućinu za kiseljenje, jednostavno pomiješajte sve sastojke u velikoj staklenci. U tekućinu stavite i nekoliko kriški ukiseljene cikle.
  4. Dodajte jaja u staklenku i u nju stavite sloj pergament papira kako biste bili sigurni da su jaja u potpunosti uronjena u salamuru.
  5. Pokrijte i čuvajte u hladnjaku najmanje 12 sati. Nakon 12 sati jaja će već biti spremna za jelo i 'lagano ukiseljena' – a u svom najboljem izdanju su nakon tri dana u salamuri.

Što duže držite jaja u tekućini za kiseljenje, to će boja dublje prodirati u jaja. Ponekad čak uspijeva doći do žumanjka. Boja može varirati od blijedo ružičastih ukiseljenih jaja do jaja koja su crveno-ljubičaste boje.

  1. Preostali sok ukiseljene cikle (nakon što se jaja pojedu) možete koristiti i za kiseljenje nove ture jaja. Samo ih ostavite u otopini dan ili dva i postat će ljupke ružičaste boje.

Bilješke:

Ukupno vrijeme pripreme ne uključuje vrijeme bojanja (mariniranja) jaja. Najbolje je da ih ostavite u hladnjaku najmanje 12 sati prije nego što ćete uživati u njima.

Slobodno eksperimentirajte s različitim začinima za kiseljenje, poput dodavanja kardamoma, zvjezdanog anisa, kima, čilija, kimchija, sjemenki gorušice i slično.

Za pikantnu verziju, slobodno dodajte jalapeno ili dva u tekućinu za kiseljenje, ali uklonite sjemenke.

Možete upotrijebiti ciklu iz konzerve ili je skuhati sami, a zatim upotrijebiti sok od kuhane cikle.

Trik za kraj: Najjednostavniji od svih "trikova" je samo kupiti staklenke/konzerve ukiseljene cikle, a zatim u salamuru od nje stavite kuhana jaja i dopustiti im da odstoje nekoliko dana bez dodatnog octa ili aroma.

Izvor: alphafoodie.com

Tena Ožegić

Ostali članci