Rižoto sa smokvama i začinskim biljem

Dok još ima svježih smokava, za promjenu ih možete kušati i u glavnom jelu u kojem njihov okus ističe svježina začinskog bilja

Sastojci:

  • 500 g riže arborio
  • 15 do 20 zrelih smokava
  • 1200 ml povrtnog temeljca
  • 1 luk srebrenac
  • 5 žlica ekstradjevičanskoga maslinova ulja
  • 1 dl suhoga bijelog vina
  • 3 vrhom pune žlice nasjeckanoga začinskog bilja: peršina, vlasca, ružmarina, majčine dušice
  • sol i svježe mljeven papar
  • nasjeckani orasi za posipanje

Priprema:
Smokve operite hladnom vodom, pažljivo ih posušite i narežite na krupne komade. Povrtni temeljac zagrijte do vrenja. Luk oljuštite i nasjeckajte. U širokom loncu na srednjoj vatri zagrijte ulje pa na njemu propirjajte luk dok ne postane staklast. Umiješajte rižu i pržite je 5-6 minuta neprestano miješajući. Ulijte vino i kuhajte dok potpuno ne ispari, a zatim dodajte pola narezanih smokava. Nastavite kuhati postupno podlijevajući vrućim povrtnim temeljcem. Otprilike deset minuta prije kraja kuhanja (prema uputi na pakiranju) umiješajte preostale smokve te posolite po ukusu. Kad riža bude al dente te upije gotovo svu tekućinu, ugasite vatru i dodajte začinsko bilje i papar. Prije posluživanja pospite nasjeckanim orasima.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci