Recepti s cvijećem

Cvijeće je najbolje uzimati u intervalima. Ako danas jedete jaglac ili neven, sutra koristite ružu, maslačak, prekosutra bazgu i kostriš itd. Onda se nakon pet, šest dana vratite na jaglac. Kada naučite desetak vrsta jestiva cvijeća, možete ih stalno izmjenjivati. Berite samo onoliko koliko mislite iskoristiti. Uvriježeno pravilo među travarima je maksimalno 1/3 bilja po staništu, iako je i to u mnogim situacijama puno više nego što nam zaista treba. I uvijek prije branja provjerite skriva li se unutar cvijeta koja pčela. Evo nekih recepata koje vrijedi iskušati ovoga proljeća

Latice ruže i bazge

Latice ruže i bazge

Latice ruže i bazge  

Vrlo jednostavan desert u kojem se latice ruže i cvjetovi bazge preliju medom i limunovim sokom. Po želji možete dodati i rastopljenu čokoladu ili kremu od rogača umjesto meda.

Jagode u vrhnju s cvjetovima boražine (poreča)

½ kg domaćih jagoda
puna šaka cvjetova poreča
2 dl kiselog vrhnja
2 dl slatkog vrhnja
smeđi šećer

Pola kilograma domaćih svježih jagoda prelijte s kremom od pomiješanoga slatkog i kiselog vrhnja pa pospite cvjetovima boražine. Sladilo (po želji) dodajte u kremu prije nego što prelijete jagode. 

Osvježavajući proljetno-ljetni rižoto 'Calendula'

0,5 kg smeđe riže
3 krastavca srednje veličine
svežanj peršina ili listova mrkve
pola pregršta latica nevena
25 dkg svježeg sira
jedan limun
maslinovo ulje, sol, papar

Rižu operite, procijedite i skuhajte. U međuvremenu izrežite krastavce na kockice, usitnite listove mrkve ili peršina te sve zajedno pomiješajte s laticama nevena i nasjeckanim limunom. U skuhanu rižu prvo dodajte sir i dobro izmiješajte, a zatim pripremljeni miks pa sve zajedno još jednom dobro izmiješajte. Dodajte maslinovo ulje te začinite solju i paprom.

jagodeJagode u vrhnju rižotoRižoto Calendula

Proljetni spas – sok od cikle, mrkve, jabuke i latica ruže

½  kg cikle
½ kg mrkve
½ kg jabuke
½ kg naranče
puna šaka latica divlje ruže (pasja ruža ili šipak)

Za ovaj energetski napitak potreban je sokovnik. U njemu iscijedite sve sastojke te na kraju umiješajte latice divlje ruže. Ovaj čudotvorni napitak krijepi te daje snagu tijelu i duši!

Slatko od cikle, bagrema i grožđica

2 cikle
2 grozda bagremova cvijeća
šaka grožđica
med i limunov sok

U naribanu ciklu dodajte cvjetove bagrema i grožđice (poželjno je da se namaču oko pola sata). Zalijte sokom od limuna i zasladite medom.

sok od cikleSok od cikle, mrkve, jabuke i latica ruže cvijećeSlatko od cikle, bagrema i grožđica
Grilane tikvice i pupoljci kostriša

2 tikvice
šaka pupoljaka kostriša
bučino ulje

Svaku tikvicu uzdužno izrežete na tanke kriške (5 - 8 mm)  te ih posložite na ugrijanu tavu s malo ulja. Pecite s obje strane dok malo ne omekšaju i ne dobiju zlaćanu boju. Tikvice posolite s obje strane. Pupoljke kostriša samo nakratko ubacite u kipuću vodu i prebacite u drugu posudu. Dodajte im bučino ulje i malo soli te ih prelijte preko pripremljenih tikvica.

Voćna salata 'Šareni kup'

1 jabuka, naranča, kruška, breskva
nekoliko jagoda
cvjetovi tratinčice, poreča, sljeza, djeteline, bazge

Nasjeckanom voću dodamo cvijeće. Omjer cvijeća i voća je 1:3, a može i 1:5 dok se osjetilo okusa ne navikne na okus cvijeća. Zasladite medom ili sirupom od maslačka.

grilane tikviceGrilane tikvice  Šareni kupŠareni kup

Stipe Kristić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci