Quiche od slanutkova brašna s kozjim i ovčjim sirom

Iako je najpoznatiji quiche onaj iz francuske pokrajine Lorraine, nema nikakvog razloga da se prilikom pripreme te slane pite ne poigrate različitim vrstama brašna, začinima i dodacima. Da biste te, često vrlo bogate i zasitne pite učinili malo zdravijima, podloge zamijesite s brašnom od cjelovitih žitarica, mahunarki i pseudožitarica

TIJESTO
200 g slanutkova brašna
100 g polubijelog pšeničnog brašna T-850
½ žličice morske soli
na vrh noža praška za pecivo
130 g maslaca
4 žlice maslinova ulja

NADJEV
180 g zrelog ovčjeg sira
100 g zrelog kozjeg sira
250 g slatkog vrhnja
4 jaja
1 žličica soli
prstohvat timijana
prstohvat bosiljka
sjemenke lana za posipanje

POSTUPAK
Pomiješajte obje vrste brašna, sol i prašak za pecivo.
Dodajte hladni maslac narezan na tanke listiće i maslinovo ulje.
Rukama brzo zamijesite kompaktno tijesto.
Tijesto zamotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.

ZA NADJEV
Naribajte ovčji i kozji sir.
Slatko vrhnje pomiješajte s jajima i malo soli te sve dobro izmiješajte.
Umiješajte naribane sireve te timijan i bosiljak u mješavinu jaja i vrhnja.

Ohlađeno tijesto između dva lista papira za pečenje razvaljajte na 1 cm debljine. Kalup za quiche lagano namastite i pospite brašnom te u njega pažljivo prebacite pripremljeno tijesto. Tijesto na nekoliko mjesta izbodite vilicom, prekrijte ga listom papira za pečenje te sve opteretite suhim grahoricama. Pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Izvadite tijesto iz pećnice, maknite papir za pečenje i grahorice te pažljivo izlijte pripremljeni nadjev. Ako želite, nadjev možete posuti sjemenkama lana. Sve vratite u pećnicu i pecite još 20 - 30 minuta. Prije posluživanja ohladite na sobnu temperaturu.

Andrea Cukrov

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci

  • u sezoni

    Sve slasti bundeve

    U jeku smo sezone bundeva, stoga ne propustite uživati u ovom vrlo…

  • u sezoni

    Peciva s bučom

    Pire od buče – kuhane ili pečene – ovim pecivima daje sočnost i prelijepu…

  • u sezoni

    Tartar od dinje

    Slatko-slana ljetna talijanska delicija u kojoj se uživa svim osjetilima

  • u sezoni

    Napitak od dinje

    Slatko ljetno osvježenje