Povrće s roštilja

Počela je sezona roštilja – ovako će u njoj uživati i ljubitelji povrća

Kako bi se ispeklo brzo i ravnomjerno, povrće mora biti narezano na komade otprilike jednake veličine i debljine, no komadi ne bi smjeli biti deblji od 1,5 cm. Da se povrće na roštilju ne isuši, prije pečenja ga 30 minuta namačite u hladnoj vodi. Zatim ga obrišite papirnatim ubrusom pa lagano nauljite da se ne lijepi za rešetku. Tijekom pečenja morat ćete biti usredotočeni jer se većina povrća na roštilju ispeče vrlo brzo.

ŠPAROGE prije pečenja na roštilju možete namakati i do 60 minuta; prije namakanja uklonite im tvrde donje krajeve. Zatim ih premažite maslinovim uljem, stavite na roštilj pa pecite okrećući ih svake minute. Maknite ih s roštilja kad vrhovi počnu tamnjeti.

MAHUNE prelijte maslinovim uljem kojem ste dodali nasitno nasjeckan češnjak te dobro promiješajte tako da je svaka mahuna nauljena. Stavite ih na aluminijsku posudu za grill za jednokratnu uporabu te pecite 5-6 minuta, tako da malo omekšaju i potamne. Pečene posolite i popaprite te nakapajte limunovim sokom. Mahune možete ispeći i zamotane u dvostruki sloj aluminijske folije.

PAPRIKE prerežite po dužini i pecite sa svake strane 2-3 minute. Potom uklonite peteljke, pregrade i sjemenke.

GLJIVE očistite i prebrišite papirnatim ubrusom te premažite maslinovim uljem pa manje pecite 4-5, a veće 6-8 minuta.

PATLIDŽAN narežite na ploške, a njih namačite u vodi 30 minuta. Zatim ih pobrišite papirnatim ubrusom, premažite maslinovim uljem i pecite po 2-3 minute s obje strane.

TIKVICE narežite ih na 1 cm debele ploške, premažite uljem i sa svake strane pecite 2-3 minute.

RAJČICE prerežite popola, nauljite i s prerezanom stranom prema dolje stavite na roštilj. Pecite 2-3 minute.

LUK oljuštite pa glavice uzduž narežite na ploške debele 1 cm; premažite ih uljem i pecite 3-4 minute.

ČEŠNJAK ispecite tako da cijelim glavicama odrežete donji dio. Premažite ih maslinovim uljem pa prerezanom stranom stavite na roštilj i pecite 10 minuta.

KRUMPIR temeljito operite i posušite pa premažite uljem, umotajte u aluminijsku foliju i pecite 35-40 minuta, često okrećući. Strahujete li da se neće dobro ispeći ili vam se jednostavno ne da toliko dugo čekati, krumpir napola skuhajte pa na isti način zgotovite na roštilju.

KUKURUZ nauljite i stavite na roštilj i pecite oko 10 do 12 minuta; pritom ga pomalo okrećite svake 2-3 minute kako bi se ravnomjerno ispekao sa svih strana. Kad je pečen, posolite ga i popaprite, a možete ga začiniti i mljevenim kuminom, zdrobljenim sušenim crvenim papričicama i nasjeckanim začinskim biljem. Klipove kukuruza prije pečenja možete narezati na kolutove debele 2-3 cm; premažite ih uljem te pecite po 2 minute sa svake strane i potom začinite.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci