Pita od šljiva s pistacijama

Ako nemate vremena za pripremu prhkog tijesta, ovu pitu možete ispeći i s lisnatim tijestom, a pistacije se može zamijeniti bademima

Za tijesto:
200 g glatkog brašna
50 g integralnog brašna
2 žlice smeđeg šećera
prstohvat soli
125 g hladnog maslaca


Ostalo:
30-ak šljiva
4 žlice džema od kupina
50 g nasjeckanih poprženih pistacija


Za tijesto pomiješajte obje vrste brašna, šećer i sol. Maslac narežite na kockice pa ga dodajte u brašno i pritom "urežite" u njega služeći se dvama noževima ili vilicom tako da dobijete mrvičastu smjesu. Mješavinu prebacite na komad plastične folije te preklopite i čvrsto pritisnite kako bi se smjesa povezala. Od tijesta oblikujte disk, omotajte ga folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat. Netom prije pečenja tijesto razvaljajte u obliku pravokutnika i stavite na lim obložen papirom za pečenje.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a šljive prerežite i očistite od koštica. Rasporedite ih po tijestu s prerezanom stranom prema gore te premažite s 2 žlice džema od kupina, koji ste prije toga lagano zagrijali. Pecite 20 minuta pa smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite još 10-ak minuta. Kad pitu izvadite iz pećnice, premažite je ostatkom zagrijanog džema te pospite nasjeckanim pistacijama. Prije posluživanja ohladite na sobnu temperaturu.


Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci

  • u sezoni

    Sve slasti bundeve

    U jeku smo sezone bundeva, stoga ne propustite uživati u ovom vrlo…

  • u sezoni

    Peciva s bučom

    Pire od buče – kuhane ili pečene – ovim pecivima daje sočnost i prelijepu…

  • u sezoni

    Tartar od dinje

    Slatko-slana ljetna talijanska delicija u kojoj se uživa svim osjetilima

  • u sezoni

    Napitak od dinje

    Slatko ljetno osvježenje