Pikantni džem od šljiva iz pećnice

Priprema džema ne mora biti opsežna – ovako će većinu posla odraditi vaša pećnica

za 2 male staklenke

1 kg šljiva

100 – 150 g šećera (ovisno o tome koliko su šljive slatke)

2 žlice ruma, rakije ili votke

 

začini (možete upotrijebiti sve ili pojedine):

½ do 1 žličica mljevenog cimeta

1 mahuna vanilije

4 klinčića

komad đumbira dug 1 cm

2 zvjezdasta anisa

1 sjemenka kardamoma

navršak noža svježe naribanoga muškatnog oraščića

 

Šljive očistite od koštica i narežite na komade željene veličine. Stavite ih u široku posudu za pečenje i pospite šećerom i začinima (mahunu vanilije zarežite oštrim nožem po dužini, tupom stranom noža sastružite sjemenke pa njih i mahune rasporedite po šljivama; đumbir narežite na ploškice ili naribajte). Nemojte miješati. Posudu poklopite ili čvrsto prekrijte folijom te ostavite u hladnjaku kako bi šljive pustile sok i upile aromu začina. Najbolje je da voće pripremite večer prije.

Netom prije pripreme pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Izvadite začine koji su u komadu pa posudu s voćem stavite u pećnicu (da džem ne bi prskao po pećnici, posudu pokrijte aluminijskom folijom). Nakon 30 minuta promiješajte i pritom lagano zgnječite kuhačom. Vratite u pećnicu pa nastavite peći džem, miješajući ga svakih 30 minuta, dok se ne zgusne (ukupno otprilike sat i pol do dva sata; povucite žlicom kroz džem: ako ostane trag na dnu posude, džem je gotov). Ulijte ga u sterilizirane staklenke pa u svaku ulijte po žlicu ruma (rakije ili votke) i dobro zatvorite. Ostavite da se ohladi pa spremite na suho, tamno i hladno mjesto.  

Pročitajte i:

Džem od šljiva bez šećera

Brzi džem od grožđa bez šećera koji se ne kuha

Džem od smokava

Džam od kupina s vinom

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci