Peciva s bučom

Pire od buče – kuhane ili pečene – ovim pecivima daje sočnost i prelijepu boju, a obogatiti ih možete svojim omiljenim "toplim" začinima

Kako napraviti pire od buče

4 šalice brašna (glatko ili za dizana tijesta, ili mješavina 3 šalice glatkog brašna i 1 šalice integralnog)

2 do 4 žlice šećera

paketić suhog kvasca

½ šalice biljnog mlijeka, toplog

1½ šalica pirea od buče

4 žlice hladnoprešanoga ulja suncokreta ili repice

po želji: ½ do 1 žličica cimeta, ¼ žličica mljevenih klinčića, ¼ do ½ žličice đumbira u prahu, malo svježe naribanoga muškatnog oraščića

Glatko ili brašno za dizana tijesta prosijte u veliku zdjelu; ako upotrebljavate i integralno brašno i/ili začine, umiješajte ih u prosijano brašno. Pospite šećerom pa u sredinu uspite suhi kvasac. Promiješajte i u sredini napravite udubinu. Uz rub brašna pospite sol. U drugoj, manjoj zdjeli pomiješajte toplo biljno mlijeko, pire od buče i ulje. Tu mješavinu ulijte u zdjelu s brašnom te sastojke najprije promiješajte žlicom, a potom i izmijesite.

Od tijesta oblikujte kuglu pa ga lagano nauljite, vratite u zdjelu i pokrijte krpom te ostavite da se diže 1 sat kako bi mu se udvostručio volumen. Podijelite ga na komade jednake težine pa oblikujte peciva. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje ili u namašćenu posudu. Ostavite da se diže 30-ak minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Peciva pecite 25 do 30 minuta.

Pripremila Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci

  • u sezoni

    Sve blagodati smokve

    Smokvu često nazivaju rajskom, čudesnom i veličanstvenom – zbog…

  • u sezoni

    Sve slasti bundeve

    U jeku smo sezone bundeva, stoga ne propustite uživati u ovom vrlo…

  • u sezoni

    Tartar od dinje

    Slatko-slana ljetna talijanska delicija u kojoj se uživa svim osjetilima

  • u sezoni

    Napitak od dinje

    Slatko ljetno osvježenje