‘Papreni’ napitak s đumbirom, kurkumom i citrusima

Đumbir se odlično sljubljuje s citrusima i začinima poput kurkume, papra, klinčića...

za 4 šalice
10-ak ploškica korijena đumbira
2 žličice mljevene kurkume
¼ žličice svježe samljevenog crnoga papra
na vršak noža kajenskoga papra
1 l vode
1 limun, najbolje neprskan
1 naranča ili 2 mandarine ili klementine, najbolje neprskane
1 mali grejp, najbolje neprskan
3 - 4 žlice meda (ili nektara od kokosa, ili rižina slada ili drugog prirodnoga sladila)

U lonac stavite ploškice đumbira, kurkumu te crni i kajenski papar. Ulijte vodu, promiješajte i stavite na vatru. Kad zakipi, smanjite vatru i kuhajte 15 minuta. Za to vrijeme dobro operite agrume, prerežite ih popola pa odrežite po plošku od svake polovice, a ostatak iscijedite (ako su agrumi iz konvencionalnog uzgoja, ploškicama uklonite koru). Napitak maknite s vatre i dodajte ploškice agruma. Poklopite i ostavite 10 - 30 minuta, ovisno o tome koliko topao napitak želite piti. Zatim procijedite, umiješajte iscijeđeni sok agruma i zasladite prema svom ukusu. Ulijte u šalice, u napitak vratite pokoju ploškicu agruma i poslužite.

recept čaj

Pripremila Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci