Mrvičaste (crumble) šnite s jagodama

Veganske i bez glutena, šnite s jagodama s bloga “Culinary postcards“ zagrebačke blogerice Ive Savić pravo su osvježenje i poslastica bez premca u sezoni ovih svježih i sočnih plodova

Sastojci: za punjenje od jagoda*

  • 300g jagoda, prerezanih po pola
  • 1/4 šalice (60ml) vode
  • 1 velika žlica tapioka brašna (ili drugog škroba za zgušnjavanje) + 3 žlice vode
  • Neobavezno: zaslađivač po želji, ako jagode nisu baš slatke (do 2 žlice)
    Sastojci za tijesto (podloga i posip)
  • 100g bademovog brašna ili fino mljevenih blanširanih badema (poslužit će i neoguljeni mljeveni bademi)
  • 60g zobenog brašna (možete i samo dobro samljeti zobene pahuljice)
  • 60g zobenih pahuljica
  • 1 velika žlica kokosovog brašna (pravog, ne kokos mrvica)
  • prstohvat soli
  • 3 velike žlice (30g) kokosovog šećera
  • 2 kapi esencijalnog ulja limuna (ili naribane limunove korice)
  • 70g otopljenog kokosovog ulja
  • 2 velike žlice bademovog mlijeka (ili drugog biljnog napitka po želji)

Postupak pripreme
za punjenje od jagoda

1.    U lončić stavite jagode i vodu pa kad zakuha smanjite plin.

2.    U maloj zdjelici pomiješajte tapioku s vodom i malo (toplog) soka od kuhanih jagoda, pa tu smjesu polako ulijte natrag u lonca i dobro promiješajte, pa kuhajte 2-3 min dok se ne počne zgušnjavati.

3.    Maknite s plina i ostavite da se ohladi.

za tijesto i priprema šnita…

1.    Zagrijte pećnicu na 190C.

2.    U većoj posudi pomiješajte brašna, zobene pahuljice, šećer i sol.

3.    Dodajte kokosovo ulje, bademovo mlijeko i limunovu koricu (ulje).

4.    Dobro promiješajte da se svi sastojci prožmu. Dobit ćete dosta vlažnu ali kompaktnu smjesu.

5.    Pripremite posudu** koju ste obložili papirom za pečenje i na dno s prstima utisnite oko 2/3 smjese (kako biste napravili donju “koru”).

6.    Stavite peći na 190C oko 10 minuta dok se malo ne zarumeni.

7.    Pažljivo izvadite iz pećnice, rasporedite nadjev od jagoda i po njemu prstima namrvite posip od ostatka tijesta.

8.    Vratite u pećnicu, smanjite temperaturu na 170C i pecite još 20-25 minuta, dok ne vidite da se posip (crumble) zarumenio a nadjev ukuhao.

9.    Izvadite iz pećnice i ostavite barem pola sata da se ohladi prije rezanja.

Napomene:
*Umjesto jagoda, mrvičaste šnite možete napraviti s bilo kojim drugim bobicama (kupine, maline, borovnice), a vjerujem da bi i marelice bile fine u ovom receptu.
**Koristila sam dvije manje četvrtaste posude, dimenzija 15X10 cm, pa ako pečete u jednoj četvrtastoj, gledajte okvirno na dimenziju cca 30x20cm (ili malo manjoj, pa će biti deblje)

Izvor: culinary-postcards

Iva Savić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci