Maslac od buče za prste polizati

Za ovaj jesenski oblizek – odličan kao nadjev za palačinke, namaz za kruh ili dodatak muffinima – možete upotrijebiti koju god buču želite, a možete varirati i dodatke te se zabaviti "testiranjem" maslaca različite boje i okusa. Ovaj je recept idealan i da iskoristite eventualne ostatke kuhane ili pečene buče, a tada će priprema biti još brža

za 1 staklenku

150 g očišćene buče

30 g (2 žlice) kokosova ulja bez mirisa

30 g (2 žlice) maslaca od badema (ili maslaca od indijskih oraščića, za neutralan okus, ili od suncokretovih ili bučinih sjemenki, ako ste alergični na orašaste plodove)

2 žlice javorova sirupa, ili nektara od kokosa ili agave

1 žličica mješavine začina za medenjake

½ do 1½ žličice cimeta (ovisno o ukusu)

 

Buču kuhajte na pari ili u loncu s malo vode dok ne omekša. Ocijedite pa smiksajte u gladak pire. Vratite u lonac i umiješajte ostale sastojke pa kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje oko 5 minuta. Ulijte u čistu, najbolje steriliziranu staklenku, pa dobro zatvorite. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim čuvajte u hladnjaku. Ondje može stajati do tjedan dana – no sigurno ćete sve pojesti prije toga.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci