Maja Danica Pečanić: Moj najdraži božićni kolač

"Ne kupujem unaprijed darove, hranu, bor ili ukrase za dom. Sve to nekako dođe spontano, ponekad i kaotično, ali takav je katkad i život", kaže naša stalna suradnica, fotografkinja Maja Danica Pečanić i otkriva što je na blagdanskom stolu ipak konstanta iz godine u godinu...

Kad je riječ o božićnim kulinarskim majstorijama, štujem obiteljsku tradiciju i rituale.  Volim jela koja se pripremaju samo za Božić i time se vežu isključivo uz ovo doba godine, stoga na Badnjak uvijek pripremam ista jela. Ti se recepti u mojoj obitelji prenose s koljena na koljeno. Pripremali su ih moja baka i moja mama, a posljednjih je desetak godina došao red i na mene. Ipak, u njihov sam jelovnik unijela jednu slatku promjenu – čokoladnu tortu od rogača i naranče, a recept za njezinu pripremu darujem vam za Božić. Inspirirana je starom recepturom za dubrovački kolač, ali sam je tijekom godina pečenja i stalnih izmjena promijenila i prilagodila svojem ukusu. 

hranaČokoladna torta od rogača i naranče

20 dag tamne čokolade (sa 60-70% udjela kakaa)
13 dag maslaca
10 jaja (najbolje domaća)
prstohvat morske soli
7 dag bijelog šećera
8 g (1 vrećica) bourbon vanilije
10 dag fino mljevenog rogača
1 žličica praška za pecivo
pekmez od marelica s visokim udjelom voća (u mom slučaju, pola kupina, pola marelica)
1 neprskana naranča, sok i naribana korica
Glazura
5 dag maslaca
12 dag tamne čokolade
Dekoracija
kakao s malim udjelom masti i komadići tamne čokolade za posipanje

Maslac i čokoladu otopite na pari. Odvojite žumanca od bjelanaca. Dobro izmiksajte snijeg od bjelanaca s prstohvatom soli. Izmiksajte žumanca, šećer i vaniliju. Maslac i čokoladu ohladite tako da budu sobne temperature te dodajte u smjesu od žumanaca, šećera i vanilije. Dodajte im sok i naribanu koricu od naranče, a potom mljeveni rogač i prašak za pecivo, nastavljajući miksati. Na kraju pažljivo umiješajte snijeg od bjelanaca dok ne dobijete homogenu smjesu. Stavite u pećnicu zagrijanu na 175 °C i pecite 40 minuta. Ostavite da se ohladi, prerežite i premažite pekmezom. Preklopite, premažite glazurom, a na kraju pospite kakaom i komadićima tamne čokolade.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci

  • u sezoni

    Sve blagodati smokve

    Smokvu često nazivaju rajskom, čudesnom i veličanstvenom – zbog…

  • u sezoni

    Sve slasti bundeve

    U jeku smo sezone bundeva, stoga ne propustite uživati u ovom vrlo…

  • u sezoni

    Peciva s bučom

    Pire od buče – kuhane ili pečene – ovim pecivima daje sočnost i prelijepu…

  • u sezoni

    Tartar od dinje

    Slatko-slana ljetna talijanska delicija u kojoj se uživa svim osjetilima