Kruh s ciklom

U pripremi brašnastih proizvoda, poput kruha, peciva i kolača, pirovo brašno dobra je zamjena za pšenicu jer sadrži veliku količinu glutena koji daje volumen

500 g polubijeloga pirovog ili pšeničnog brašna
1/4 žličice suhoga kvasca
1 žlica soli
1 veća cikla
400 ml vode

Pomiješajte brašno, sol i kvasac pa umiješajte naribanu ciklu i vodu. Zamijesite tijesto pa ga pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže cijelu noć. Možete ga ostaviti u ugašenoj pećnici kako bi temperatura bila konstantna. Sljedeći dan, prije pečenja, zagrijte pećnicu na 200 °C. Četvrtasti kalup ili pliticu za pečenje obložite papirom za pečenje i istresite smjesu (smjesa je mekanija). Ako radite okrugli kruh na plitici za pečenje, lagano ga oblikujte u krug masnim rukama da se tijesto ne lijepi. Možete ga posuti brašnom za ukras i zarezati nožem.
Pecite oko 45 minuta, ohladite na rešetki pa poslužite.

Maja Kefeček iz kuharice ‘Slano i slatko od brašna’, Planetopija

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci