Kruh od bundeve s mirisom cimeta i naranče

Ako tražite lagan i sočan kruh od bundeve u kojem ćete uživati tijekom cijele sezone, ovaj je recept idealan za vas. Ovaj je kruh okusom jednako dobar dva, tri, pa čak i četiri dana nakon pečenja, što ga čini idealnim i za darivanje!

Sastojci:

  •  1 ¾  šalice (210 grama) višenamjenskog brašna, prosijanog
  •  1 žličica sode bikarbone
  •  1/2 žličice praška za pecivo
  •  2 ½  žličice mljevenog cimeta
  •  1/2 žličice mljevenog đumbira
  •  1/4 žličice mljevenog pimenta
  •  1/2 žličice soli
  •  1 šalica (200 grama) granuliranog šećera
  •  1 žlica narančine korice
  •  1/2 šalice (120 ml) biljnog ili drugog neutralnog ulja
  •  2 velika jaja, sobne temperature
  •  1 žličica čistog ekstrakta vanilije
  •  1/4 šalice (60 ml) svježe iscijeđenog soka od naranče (ili vode sobne temperature)
  •  1 šalica (240 grama) pirea od bundeve

Postupak pripreme:

Zagrijte pećnicu na 190 °C s rešetkom u središnjem položaju. Podmažite posudu za kruh veličine 22 x 12 centimetara sprejom za pečenje. Staviti na stranu.

U srednje posudi za miješanje umutite višenamjensko brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet, đumbir, piment i sol. Staviti na stranu.

U zasebnoj velikoj posudi za miješanje kombinirajte granulirani šećer i koricu naranče. Vrhovima prstiju utrljajte koricu u šećer dok tekstura ne podsjeća na mokri pijesak i bude vrlo mirisna. Dodajte ulje, jaja, ekstrakt vanilije, sok od naranče (ili ga zamijenite vodom) i pire od bundeve. Umutiti zajedno dok ne postane glatko.

Suhe sastojke dodajte mokrim sastojcima i miješajte lopaticom dok se smjesa brašna ne upije i ne ujednači. Premjestite tijesto u podmazanu posudu za kruh i glatko izravnajte lopaticom.

Pecite 55 do 65 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Postavite na rešetku i pustite da se ohladi 5 do 10 minuta prije vađenja iz posude. Prije rezanja potpuno ohladite.

Za pohranu lagano omotajte papirnati ručnik oko ohlađenog kruha od bundeve (ovaj trik sprječava da kruh dobije ljepljivu vanjsku površinu). Prebacite u veliku vrećicu s patentnim zatvaračem i čuvajte na sobnoj temperaturi. Ovaj kruh od bundeve ostat će sočan 3 do 4 dana.

Dodatan savjet:
Suptilan okus naranče u ovom kruhu jako lijepo nadopunjuje bundevu i začine. Ako je ne želite koristiti, možete izostaviti koricu naranče i sok od naranče zamijeniti vodom sobne temperature.

Izvor: abeautifulplate.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci