Krema od kestena

Sezona kestena nije duga – napravite li ovu kremu, još ćete mjesecima moći uživati u njima. Možete je upotrijebiti i za spravljanje drugih slastica te u nju umiješati čokoladu

za 3 male staklenke

1 kg kestena (oko 700 g kuhanog i očišćenog)

200 g sirovog smeđeg šećera

250 ml biljnog mlijeka neutralna okusa (rižino, sojino)

 

Kestene stavite u velik lonac i ulijte puno hladne vode. One koji isplivaju na površinu, uklonite. Lonac stavite na vatru te kad voda zakipi, kestene kuhajte 30 do 40 minuta. Kuhane kestene ocijedite i ostavite da se malo ohlade. Zatim ih zarežite i ogulite ili ih jednostavno prerežite popola pa žličicom izdubite svaku polovicu.

Očišćene kestene stavite u mikser i usitnite. U loncu zagrijte 250 ml biljnog mlijeka te u njemu potpuno rastopite šećer (želite li rjeđu kremu, povećajte količinu mlijeka, ali neka ga ukupno ne bude više od 350 ml). Dodajte smiksane kestene pa miješajući kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta. Želite li čokoladnu kremu od kestena, umiješajte nasjeckanu tamnu čokoladu (100 do 200 g čokolade, ovisno o svom ukusu) i kuhajte na laganoj vatri još 5 do 10 minuta, odnosno dok se čokolada ne rastopi i posve poveže s ostatkom smjese.

Kremom napunite sterilizirane staklenke, dobro ih zatvorite ih i sterilizirajte ako kremu od kestena želite čuvati dulje vrijeme. Ako ćete je brzo upotrijebiti, staklenke s kremom držite u hladnjaku.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci