Cvijeće na tanjuru: Vitaminska bomba prekrasnog izgleda

Jedan od fantastičnih načina za podizanje ljepote jela je jestivo cvijeće koje se koristi u raznim kulturama širom svijeta. Kad se okus, tekstura, izgled, miris i ljepota jestivog bilja spoje na vašem tanjuru - rezultat je puko kulinarsko zadovoljstvo...

Najljepši izvori hranjivih tvari

Osim dodavanja sitnih hirova na tanjur, jestivo cvijeće tradicionalno se koristi i zbog svojih potencijalnih zdravstvenih blagodati. "Cvijeće koje možete jesti - poput dragoljuba, hibiskusa, lavande i maslačka, između ostalog - često ima neke terapeutske koristi", kaže nutricionistica Ginger Hultin, autorica knjige Anti-Inflammatory Diet Meal Prep. "Sadrže vitamine, minerale i izvor su vlakana."

Jestivo cvijeće ili cvijeće uzgojeno na siguran način, bez pesticida, može biti hranjiva nadopuna vašem obroku (obično, što je cvijeće intenzivnije boje, to bolje). "Ono se može pohvaliti korisnim spojevima biljnog podrijetla, poput fitonutrijenata, koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva", kaže Molly Knudsen.

Kada je riječ o cvijeću prihvatljivom za crijeva, "nedostaju studije o izravnom utjecaju jestivog cvijeća na ljudsko zdravlje, ali neki cvjetovi imaju spojeve koji mogu pružiti probavno olakšanje", kaže Knudsen. Iskušani biljni lijekovi poput kamilice, cikorije, komorača i lavande korišteni su za ublažavanje probavne smetnje i smirivanje drugih problema povezanih s probavnim traktom. "Svi ovi jestivi cvjetovi obično se konzumiraju kao biljni čajevi ili suho cvijeće natopljeno vrućom vodom, što također može biti način za unos njihovih probavnih blagodati", dodaje Knudsen.

Bez obzira jeste li amater ili inovativni kuhar, ovo jestivo bilje može dodati dašak svježine bilo kojem jelu ili piću - a mogu ponuditi i neke pogodnosti za vaš želudac:

1. Komorač (Foeniculum vulgare)

"Sjeme i cvijeće komorača prvenstveno su poznati po tome što poboljšavaju probavu i smiruju iritaciju crijeva", kaže Hultin. To je zato što komorač može opustiti mišiće u probavnom traktu - osim toga, bogat je vlaknima, što pomaže u potpori cjelokupnog probavnog trakta. Studije su pokazale da ova biljka također može imati antimikrobna, antivirusna i protuupalna svojstva.

Žuti cvjetovi komorača okusa sladića ukusan su dodatak salatama, juhama, pekarskim proizvodima ili biljnim pićima.

koromač

2. Latice nevena (Calendula officinalis)

Osim svoje uloge super zvijezde u njezi kože, cvjetovi nevena mogu ponuditi i sunčanu zraku vašim obrocima. Neven se stoljećima koristi u raznim kulturama, uključujući Ayurvedu i tradicionalnu kinesku medicinu, za potencijalne protuupalne dobrobiti.

Za upotrebu, pospite ove zlatno-narančaste latice u svoju omiljenu salatu, juhu ili napitak od kurkume, da nabrojimo nekoliko.

neven

3. Cvjetovi maslačka (Taraxacum officinale)

Ovi zlatni cvjetovi su hranjivo jestivo cvijeće koje vole i herbalisti, gurmani i ljubitelji kulinarstva. Njihovi bioaktivni kemijski spojevi, među ostalim, poznati su zbog diuretičkih i protuupalnih svojstava te potpore jetri. Neka su istraživanja čak otkrila da biljka maslačka može povećati Lactobacillus i Bifidobacterium, dvije vrijedne vrste probiotika povezane sa zdravljem crijeva.

Uz jestivu svestranost cvijeća od njihovog lišća može se napraviti pesto ili juha koja podržava probavu.

maslačak

4. Kamilica (Matricaria chamomilla)

Omiljeni zbog svojih umirujućih i terapijskih svojstava, cvjetovi kamilice mogli bi biti izvrsna pomoć za jačanje probavnog zdravlja. Neka istraživanja sugeriraju da biljka može pomoći kod raznih gastrointestinalnih smetnji poput nadimanja, probavnih smetnji, proljeva, anoreksije, morske bolesti, mučnine i povraćanja.

Cvjetove kamilice možete konzumirati kao čaj, posipati ih po zobenim pahuljicama ili dodati u omiljeni smoothie.

kamilica

5. Dragoljub (Tropaeolum majus)

Blještavo cvijeće dragoljuba već je dugi niz godina dio tradicionalne medicinske prakse u Iranu, Azerbejdžanu, Maroku i Mauricijusu. I to s dobrim razlogom - mnoge farmakološke studije sugeriraju da ovi privlačni cvjetovi mogu imati antioksidativna, antibakterijska i protuupalna svojstva. Zbog svog bogatog fitokemijskog sadržaja, dragoljub može pomoći i u održavanju probavne funkcije.

Papreni okus dragoljuba možete dodati u bilo koje jelo, začiniti njime ocat ili puniti latice mješovitim biljkama (kao što se pune cvjetovi tikve).

Pročitajte i:

Delicije od samoniklog bilja

Aplikacija za prepoznavanje biljaka

Uzgajanje hrane na balkonu

Izvor: mindbodygreen.com

 

Tena Ožegić

Ostali članci