Jesen ima okus na...

Marcela Prousta madeleine kolačići su vraćali u djetinjstvo, a nas miris kelja, graha, oraha, vina i cikle odmah podsjećaju na jesen. Uživajmo u njihovim plodovima

jesen3

Kelj

Naizgled sasvim obična i skromna namirnica, mnogima ne baš omiljena u danima djetinjstva, kao da doživljava preporod. Potrebno je samo malo maštovitosti i prepoznavanja neuobičajenih vrsta ove kupusnjače da bismo uživali u neponovljivom objedu. Običnu glavicu kelja ponekad zamijenite kovrčavim keljem ili prokulicama i znajte da vas njihov opojan, pomalo gorkast okus štiti od kancerogenih tvari, a karotenoidi kojima obiluje štite oči od UV zraka. Kelj ima dovoljno vitamina C da zadovolji vaše dnevne potrebe te je odličan izvor vitamina B-kompleksa, vitamina K, mangana, kalcija i željeza. Zbog vlakana ova je namirnica prijatelj probavnog trakta. Iako smo svi naviknuli na dobro provjereno varivo od kelja, zelene listove možete nadijevati mesom, iskoristiti ih za juhu, dodati u složenac ili pariti pa poslužiti na lešo uz dodatak orašastih plodova ili sjemenki.

jesen2

Grah

Grah s repom, grah s kobasicom, grah-salata, ričet, pašta-fažol...kombinacije su neiscrpne. Zvali su ga mesom za siromašne jer ima velik udio proteina. Imate li grah, imate cijeli zdravstveni arsenal. Odličan je izvor mangana, bakra, fosfora, magnezija, kalcija, folne kiseline, vitamina B6, B2, B3, K. Premali je ovo prostor da bismo naveli popis bolesti protiv kojih ova namirnica djeluje pa ćemo stoga samo istaknuti samo da je veliko 25-godišnje istraživanje pokazalo da se redovitim uzimanjem mahunarki rizik obolijevanja od srčanih bolesti smanjuje za čak 82 posto.

jesen4

Orah

Dok je čovjek jeo žir, bogovi su jeli orah, kaže stara narodna poslovica. Ta sitna hranjiva namirnica obiluje masnoćama, ali onim dobrima koje štite srce i krvožilni sustav te snizuje loše masnoće u krvi. Omega-3 masne kiseline glavni su sastojak ovog ploda pa će nam stoga koža, srce i živčani sustav biti zahvalni ako šaku plodova uvrstimo u svakodnevni meni. Pomiješajte ih s medom i dobit ćete, kaže narodna predaja, snažan afrodizijak.

jesen6

Vino

Vrijeme berbe grožđa podsjeća nas na njegov dragocjeni sok koji se vrenjem pretvara u vino. Zaštitni znak mediteranske kuhinje koji često, osim u čašama, završi u loncu (sjetite se samo vinske juhe ili gulaša) nema bez razloga zvjezdani status. Uz to što su njegove brojne varijacije ukusne nepcu i što se uvijek može pronaći neka primjerena jelu, vinu se sve više priznaju zdravstvene dobrobiti. Bogatstvo antioksidansa i polifenola štiti krvožilni sustav, zaustavlja napredovanje različitih vrsta karcinoma te regulira masnoće u krvi.

jesen5

Ciklu

Ta neugledna korjenasta biljka pravo je blago i prava je šteta što je u Hrvatskoj jedemo samo kao salatu. Nekada je bila univerzalni lijek za niz bolesti, od malarije do gripe, povišene tjelesne temperature, slabokrvnosti. Nezamjenjiva je za vegetarijance jer sadržava kobalt koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12 kojeg u prehrani biljnog podrijetla obično manjka. Svih glavnih, prijeko potrebnih vitamina koji će vam otprve pasti na pamet cikla ima u obilju. Stoga naribajte svježu ciklu i dodajte malo limuna – tako ćete najbolje iskoristiti njezine sastojke.

Iva Jerković

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci