Integralna tjestenina sa šparogama (bez vrhnja)

Lagano i nemasno: umak je kremast od povrća a ne vrhnja

320 g kratke integralne tjestenine

1 krumpir srednje veličine

svežanj šparoga

svežanj mladog luka

2 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja

sol i svježe mljeven papar

bademi narezani na listiće za posipanje

 

U lonac za kuhanje tjestenine ulijte vodu i stavite je na vatru. Krumpir operite, ogulite i krupno narežite. Ubacite ga u vodu i kuhajte dok ne omekša. Za to vrijeme šparogama uklonite drvenaste krajeve pa ogulite ostatak donjeg dijela, a zatim narežite na manje komade. Očistite mladi luk pa bijeli dio narežite na debele kolutiće. (Od preostalog zelenog dijela mladog luka možete skuhati ovu juhu.)

U loncu zagrijte 2 žlice ulja i na njemu nekoliko minuta propirjajte narezani luk. Dodajte šparoge, lagano posolite i popaprite, poklopite i smanjite vatru te pirjajte oko 15 minuta. Dok se šparoge pirjaju, iz lonca šupljikavom žlicom izvadite kuhani krumpir. Pustite da voda ponovno zakipi, posolite pa ubacite tjesteninu i kuhajte prema uputi na pakiranju. Kuhanu tjesteninu procijedite i pritom sačuvajte nešto od vode u kojoj se kuhala.

Od propirjanih šparoga odvojite većinu vrhova, ostavite ih sa strane, a ostatak (s lukom) stavite u blender, dodajte kuhani krumpir i nešto vode od kuhanja te smiksajte u glatki umak (po potrebi dodajte još tekućine). Posolite i popaprite po ukusu pa pomiješajte s kuhanom tjesteninom i vrhovima šparoga. Pospite nasjeckanim bademima (prije toga ih možete kratko nasuho popržiti na tavici).

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci