Ideja za zdravu kapljicu

Hladno i tmurno jesensko vrijeme mami nas u toplinu kuhinja i soba, pod dekicu, uz šalicu toplog čaja. U ovome malom vodiču otkrivamo manje poznate pojmove vezane uz ukusne i zdrave čajeve i druge napitke koji pomažu kod gripe, prehlade i problema s probavom

Bancha

Ovaj naziv upotrebljava se za japanske čajeve pripravljene od starijih dijelova biljke čaj (Camellia sinensis). U drevnom Japanu pili su se često zbog dostupnosti i niske cijene, ali i zbog okrepljujućeg nestimulativnog djelovanja. Najpoznatije su vrste kukicha i hoicha.

Kukicha

Starije grančice grma biljke čaj lagano se prže i tako se na tradicionalan japanski način dobiva sirovina za pripravu čaja kukicha. Grančice se stave u vodu i kuhaju 5-10 minuta. Za razliku od drugih zelenih čajeva, kukicha ne sadržava kofein pa nije stimulativan, što znači da se može piti tijekom cijelog dana, a može se davati i djeci. Pomaže u detoksikaciji organizma.

Hoicha

Omiljeni čaj svih ljubitelja nestimulativnih napitaka. Dobiva se parenjem pa prženjem listića zelenog čaja. Na taj način se količina kofeina smanji na minimum pa se i ovaj čaj može piti cijelog dana. Nije ga potrebno kuhati – listići se preliju kipućom vodom i ostave nekoliko minuta. Može se piti uz dodatak limunovog ili jabučnog soka ili zobenog mlijeka.

Sencha

Zdravi stimulativni napitak za one kojima je potreban poticaj. Čaj nastaje parenjem, prešanjem i sušenjem mladih zelenih listova čaja. Priprema se jednostavno – listići se preliju kipućom vodom i procijede. Može zamijeniti jutarnju kavu jer osvježava i podiže raspoloženje. Polifenoli iz zelenog čaja djeluju antioksidativno pa je dobar za prevenciju bolesti srca i krvnih žila.

Kuzu

Napitci na bazi bijeloga škroba, japanskog naziva kuzu, osnažuju organizam, a osobito su dobri kod prehlada, upala i povišene temperature. Gusti napitak izvrstan je za zdravlje želuca i crijeva. Visok sadržaj izoflavona opušta mišiće i stijenke krvnih žila. Može se pripravljati s vodom, uz dodatak umeboshi šljive ili sojinog umaka. Ukusan je pripravljen s jabučnim sokom.

Umeboshi šljiva

Umeboshi šljiva zapravo je ukiseljena vrsta marelice koja nije jestiva u sirovom obliku. No fermentirana sa shizo lišćem, koje joj daje tamnoružičastu boju, postaje ljekoviti dodatak, osobito kuzu napitku ili kukichi i hoichi. Čisti krv, jača želudac i crijeva, pomaže radu jetre, pojačava izdržljivost organizma i uklanja umor.

Lotosov čaj

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, korijen lotosa podržava rad dišnih organa, ojačava njihovo tkivo i pomaže čišćenju sluzi koja se akumulira baš u tim dijelovima tijela. Ako vas uhvati kašalj, prehlada ili bronhitis, pripremite čaj od praha lotosa – gusti napitak s dodatkom đumbira, koji također pomaže u iskašljavanju sluzi.

Mu 16

Ova šifra skriva kombinaciju 16 vrijednih biljnih sastojaka koji zajedno daju slatkast i mirišljiv napitak, osobito dobar za zagrijavanje organizma i jačanje imuniteta. Recepturu je izmislio Japanac George Oshawa, otac suvremene makrobiotike. Mu 16 odličan je za jačanje probavnog i reproduktivnog sustava te uklanjanje umora. Vrlo je ukusan u kombinaciji s jabučnim sokom.

Yannoh kava

Žitna kava, japanska verzija naše Divke, pripravlja se od kombinacije prženih žitarica (riže i ječma), mahunarki (slanutka i azuki graha) i korijena cikorije. Ovaj ukusni gorki napitak sjajno se kombinira sa zobenim, sojinim ili rižinim mlijekom, i odličan je za sve koji se bave intelektualnim aktivnostima jer sprječava glavobolju i jača probavu.

Ana Janjatović Zorica

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci