Džem od smokava

Kako je sezona smokava kratka, a ubrani plodovi brzo se kvare, zimnica je odličan način da okuse ljeta sačuvate za hladnije dane

za 4 male staklenke
1 kg zrelih, vrlo slatkih smokava
300 g smeđega šećera
1 neprskani limun
1 mala jabuka

Smokve dobro operite i posušite. Uklonite im peteljke pa ih prerežite popola. Stavite ih u široki lonac za kuhanje i pospite šećerom. Limun dobro operite pa gulilicom za povrće koricu narežite na tanke trake, a potom limun prerežite i iscijedite sok. Limunovu koricu i sok dodajte smokvama, promiješajte i ostavite da odstoji 4 - 5 sati poklopljeno u hladnjaku. Netom prije kuhanja džema operite i prerežite jabuku te joj uklonite sjemenke. Jabuku narežite što je sitnije moguće i dodajte ostalim sastojcima.

Lonac stavite na vatru srednje jačine i kuhajte približno 40 minuta uz često miješanje. Potom provjerite je li džem kuhan: kapnite malo na hladan tanjurić; ako se džem odmah stvrdne, dovoljno se kuhao. Čistom žlicom izvadite limunovu koricu pa džem ulijte u vruće sterilizirane staklenke. Dobro ih zatvorite poklopcem, okrenite naopačke (tako da stoje na poklopcu) pa ostavite da se potpuno ohlade. Zatim ih okrenite i pohranite.

Ostale recepte sa smokvama pronađite ovdje

smokve

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci