Džem od šljiva bez šećera

Uvijek mi se čini tužnim utapati zrelo, slatko voće u kilogramima šećera pa sam džem od šljiva odlučila napraviti u potpunosti bez njega, sa samo pokojim začinom. Odabrala sam zvjezdasti anis i cimet koji šljivama zaokružuju okus, a džem čine zanimljivijim, kaže blogerica Andrea Cukrov

3 kg šljiva (zrela bistrica)
2 štapića cejlonskog cimeta
4 zvjezdasta anisa

Šljive operite, prepolovite ih te im uklonite koštice. Posložite ih u velik lim za pečenje, dodajte začine i stavite sve u pećnicu zagrijanu na 250 °C. Šljive pecite oko dva sata. Povremeno ih promiješajte, posebno pri kraju, kad se počnu zgušnjavati.

Džem je gotov kad postignete željenu gustoću. Tada izvadite začine, a džem ulijte u oprane i sterilizirane staklenke. Dobro ga ohladite, a potom pospremite.

Andrea Cukrov, cukar.com.hr

Preporučujemo

Ostali članci

  • u sezoni

    Sve slasti bundeve

    U jeku smo sezone bundeva, stoga ne propustite uživati u ovom vrlo…

  • u sezoni

    Peciva s bučom

    Pire od buče – kuhane ili pečene – ovim pecivima daje sočnost i prelijepu…

  • u sezoni

    Tartar od dinje

    Slatko-slana ljetna talijanska delicija u kojoj se uživa svim osjetilima

  • u sezoni

    Napitak od dinje

    Slatko ljetno osvježenje