Džem od nektarina s manje šećera

Priprema džema ne mora biti opsežan i zamoran posao – kilogram voća i 30-ak minuta dovoljno je da u nekoliko bočica sačuvamo okus omiljenog ljetnog voća

1 kg nektarina

300 g smeđeg šećera

svježe iscijeđen sok 1 limuna

½ do 1 žličica svježe naribanoga đumbira

žličica agar agara

1-2 žlice votke

Nektarine dobro operite i očistite; ogulite ih i narežite na kockice. Prebacite ih u širok lonac te im dodajte šećer, limunov sok i đumbir. Lonac stavite na laganu vatru i kuhajte, uz često miješanje, dok lagano ne zakipi, pa nastavite kuhati otprilike pola sata. Potom agar agar razmutite s nekoliko žlica kipuće vode, umiješajte 2-3 žlice džema koji se kuha pa sve to dodajte u džem i dobro promiješajte. Nastavite kuhati još 3 minute. Vruć džem ulijte u vruće sterilizirane* staklenke, gore prelijte s malo votke, dobro zatvorite, okrenite naopačke i ostavite da se džem ohladi. Potom staklenke okrenite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

*Staklenke je najjednostavnije sterilizirati u pećnici: stavite ih na lim na obložen papirom za pečenje. Pećnicu uključite na 130 Celzijevih stupnjeva i ostavite u njoj staklenke najmanje 30 minuta. Poklopce prokuhajte oko 15 minuta u kipućoj vodi.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci