Drobljenac od smokava, krušaka i malina

Kod nas je registrirano 19, a ima više od 300 vrsta smokava. Smokva je sve prihvatljivija i zbog, danas sve popularnijeg, ekološkog statusa jer ne uspijeva u onečišćenim podnebljima. Pripremite desert od smokava, jednostavan, kako bi se zadržao njihov izvorni okus

Od prženih se smokava može napraviti prah sličan kavi koji služi kao njezina zamjena ili dodatak koji joj obogaćuje aromu. Uživajte zato ovog ljeta u smokvama i u slanim i u slatkim varijantama.

Smokva je biljka uz koju se vežu mnoge svjetovne, ali i duhovne legende. Grci su je davali atletičarima i ratnicima za snagu, Rimljani su vjerovali da su Romul i Rem rođeni pod njezinim stablom, budisti pak vjeruju da se Buda baš pod smokvom prosvijetlio, a smokva je i simbol faličkoga kulta u Indiji, ali i šire. Smokvinim su listom „strateške“ dijelove tijela čedno prekrivali Adam i Eva, a vjeruje se da su jeli i njezine plodove jer je drvo spoznaje, prema nekim pričama, bila upravo – smokva. Sjedenje pod stablom smokve smiruje um, miris smokvina lista ugodno omamljuje, dok plodovi svojom slatkoćom hrane i duh i tijelo.

(za 4 osobe)
Nadjev:
šalica svježih smokava
šalica malina
veća kruška
žlica javorova sirupa
½ limuna
žlica balzamičnog octa

Tijesto:
2 vrećice vanilin šećera
3 šalice brašna (integralnog)
prašak za pecivo
65 g maslaca

U posudi umijesite maslac, brašno, vanilin šećer i prašak za pecivo. Ako je smjesa premasna, dodajte još jednu šalicu brašna jer tijesto mora biti grudičasto. Ako više volite masnija tijesta, oblikujte kuglu i stavite je u zamrzivač dok ne pripremite nadjev. Vatrostalnu posudu premažite maslacem i položite narezane kruške, na njih smokve i na kraju maline. Prelijte žlicom javorova sirupa, sokom od polovice limuna i žlicom balzamičnog octa. Sve zajedno pospite grudicama tijesta. Ako je tijesto bilo u zamrzivaču, izvadite ga i naribajte s pomoću ribeža preko voćnog složenca. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 20-ak minuta dok grudice tijesta ne požute i postanu prhke. Poslužite toplo u posudicama.

Jelena Iva Nikolić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci

  • u sezoni

    Sve blagodati smokve

    Smokvu često nazivaju rajskom, čudesnom i veličanstvenom – zbog…

  • u sezoni

    Sve slasti bundeve

    U jeku smo sezone bundeva, stoga ne propustite uživati u ovom vrlo…

  • u sezoni

    Peciva s bučom

    Pire od buče – kuhane ili pečene – ovim pecivima daje sočnost i prelijepu…

  • u sezoni

    Tartar od dinje

    Slatko-slana ljetna talijanska delicija u kojoj se uživa svim osjetilima