Confit od rajčica

Sezona rajčica je na vrhuncu – pravo vrijeme da spravite ovu deliciju. Isti je recept ujedno spas u slučaju da kupite rajčice kojima manjka okusa

1 kg cherry rajčica

oko ½ litre ekstradjevičanskoga maslinova ulja

6 češnjeva češnjaka

1½ žličica morske ili himalajske soli

po želji listići svježeg bosiljka, origana i/ili majčine dušice

Rajčice ogulite: zarežite ih na donjem dijelu u obliku slova X pa uronite na 20-ak sekundi u kipuću vodu, a zatim ih odmah šupljikavom žlicom prebacite u ledenu vodu (to ćete morati učiniti u nekoliko puta te mijenjati vodu kako bi bila ledena). Ostavite da se rajčice ohlade u vodi, a zatim ih izvadite i prstima skinite kožicu. Za to vrijeme pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Rajčice u jednom sloju rasporedite u posudu za pečenje pa ulijte toliko maslinova ulja da budu potpuno prekrivene njime. Češnjak oljuštite i zgnječite i dodajte rajčicama te, ako želite, začinsko bilje. Posolite i prekrijte aluminijskom folijom; krajeve čvrsto podvijte.

Pecite 30 minuta pa izvadite iz pećnice, skinite foliju i ostavite da se potpuno ohladi. Potom rajčice, zajedno s češnjakom i začinskim biljem, prebacite u čiste staklenke te zalijte uljem u kojem su se pekle. Prema potrebi ulijte još ulja kako bi rajčice bile potpuno prekrivene njime (na to pazite i kad rajčice konzumirate te ako je potrebno, dolijevajte maslinovo ulje). U hladnjaku mogu stajati do dva tjedna. Poslužite s krekerima ili hrskavo poprženim kruhom, s kuhanom tjesteninom ili povrćem itd.; kad pojedete rajčice, ulje možete upotrijebiti za začinjanje salata.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci