Chutney od smokava

Vrlo jednostavan recept za aromatični prilog moguće je varirati dodavanjem začina po svom ukusu

500 g smokava

2 luka

250 ml vinskog octa

250 ml vode

1 žlica naribanog svježeg đumbira (ili žličica đumbira u prahu)

100 g sirovog šećera

100 g grožđica

sol

po želji: po ¼ žličice mljevenog cimeta i svježe naribanoga muškatnog oraščića, svježe mljeven papar

 

Smokve operite i narežite na četvrtine. Luk oljuštite i narežite na tanke polumjesece. U lonac ulijte ocat i vodu te dodajte đumbir, šećer i prstohvat soli. Stavite na vatru pa kad zakipi, kuhajte oko 2 minute. Dodajte smokve, luk i grožđice. Kad ponovno zakipi, smanjite vatru tako da bude sasvim lagana i kuhajte oko 45 minuta; pritom često promiješajte. Kuhan je kad postane poput džema. Kuhani chutney odmah ulijte u zagrijane staklenke. Dobro ih zatvorite te ostavite 5 minuta okrenute naopačke, a zatim ponovno okrenite i ostavite da se ohladi do kraja.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci