Burgeri od leće s bademima

Leća je bogata, antioksidansima, vlaknima i mineralima, te se preporučuje kozumirati je nekoliko puta tjedno, kao i ostale mahunarke

BURGERI OD LEĆE S BADEMIMA
(sastojci za tri osobe)

1 šalica zelene leće (250 ml)
1 sitno nasjeckani luk
1 sitno nasjeckana mrkva
1/3 šalice sitno sjeckanih tostiranih badema
1 žumance
1 sitno nasjeckani češanj češnjaka
majčina dušica, sol i papar
maslinovo ulje
1 žličica limunova soka
1-2 žlice brašna

Namaz od sira
2 žlice svježeg sira
1 žlica majoneze
malo jogurta
½ žličice meda
nekoliko listova svježe metvice

Skuhajte leću. Kada je gotova, sačuvajte malo vode od kuhanja, procijedite je i štapnim mikserom kratko izmiskajte, tek toliko da se grubo samelje. Prema potrebi dodajte malo vode u kojoj se leća kuhala. U tavi na jačoj vatri na maslinovu ulju kratko popržite mrkvu i luk, dodajte bademe, majčinu dušicu, sol i papar. Ostavite da se ohladi.

Potom izmiješajte skuhanu leću, mrkvu i luk. Dodajte limunov sok i češnjak. Uskladite sol i papar prema potrebi. Na kraju dodajte žumance. Umiješajte žlicu brašna, poklopite i ostavite u hladnjaku sat vremena. Nakon što smjesa odstoji, napravite burgere debljine 1-2 centimetra. Uvaljajte ih u brašno i, ako primijetite da se raspadaju, dodajte još brašna.

Burgere pecite na maslinovu ulju na tavi, na srednje jakoj vatri, 2-3 minute sa svake strane, dok ne porumene. Pažljivo ih okrećite kako se ne bi raspali. Poslužite ih uz svježu salatu, namaz od sira i tortilje.

Nevenka Zelunka-Cvijetić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci