Brzo varivo od slanutka i graha

Iako su slanutak i grah najukusniji kad se skuhaju kod kuće, u brzoj varijanti ovog zasitnog jela za hladne radne dane dobro će nam doći oni iz limenke. Dodatak aromatičnoga začinskog bilja upotpunit će okus i prizvati toplinu sunca Mediterana

mala limenka slanutka

mala limenka smeđega graha

2 povrtne kocke za juhu ili žlica jušnog temeljca u prahu (bez mononatrijevoga glutaminata)

1 luk

1 češanj češnjaka

1 žlica maslinova ulja

4-5 listića kadulje ili žličica smrvljene sušene

½ žličice sušenog origana

100 g tjestenine po izboru

sol i svježe mljeven papar

 

Ocijedite i dobro isperite slanutak i grah iz limenke. Pola količine svakoga odvojite i zgnječite ili smiksajte u pire. Za to vrijeme u loncu do vrenja zagrijte litru vode te u njoj rastopite povrtni temeljac u kockama ili prahu. Luk i češnjak oljuštite i nasjeckajte pa luk u drugom loncu propirjajte na maslinovu ulju 4-5 minuta. Lagano ga posolite i podlijte s malo temeljca te pirjajte još nekoliko minuta. Dodajte češnjak i pirjajte još minutu, a potom ulijte otprilike šalicu temeljca te dodajte slanutak i grah koje niste zgnječili, origano i kadulju pa kuhajte nekoliko minuta na jakoj vatri.

Umiješajte pire od slanutka i graha te pola šalice temeljca. Kuhajte nekoliko minuta pa ulijte sav preostali temeljac. Posolite i popaprite po ukusu. Kad zakipi, ubacite tjesteninu i kuhajte prema uputi na pakiranju. Ako se varivo previše zgusne, dodajte malo vode – bolje da je rjeđe jer će se nakon kuhanja još zgusnuti. Kad je tjestenina skuhana, ugasite vatru, posolite i popaprite te ostavite poklopljeno 5 minuta. Prije posluživanja pokapajte s malo maslinova ulja. 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci