Bojenje jaja prirodnim bojama

Plave, žute, crvene, zelene i ljubičaste pisanice možete dobiti i na potpuno prirodan način, a želite li iskušati posebno umijeće, saznajte kako Dubrovčani na jajima ispisuju poruke voskom. Jednostavnije je nego što vam se čini...

Dubrovačko pengavanje

Za pengavanje ili bojenje jaja treba nabaviti prirodni pčelinji vosak, rastopiti ga i pomiješati s masti kako bi se lakše razmazivao po kuhanim jajima. U vosak se umaču štapići zaoštreni u obliku pera kako bi se na jajima što preciznije mogli iscrtati tradicionalni motivi. Obično su to arabeske i floralni motivi koji posljednjih 150 godina imaju i slovnu poruku poput: Ovo jaje na točkice govori ti koliko te volim, moja narančice. Tako iscrtana jaja darivala su se među mladićima i djevojkama, ali i malom djecom, posebno u dubrovačkom Primorju i Konavlima.

Kad se jaja iscrtaju voskom, treba ih prokuhati u posudi ispunjenoj ljuskama crvenog luka. Pomorci su u ono vrijeme donosili prah koji bi pojačavao ispuštanje boje iz ljusaka, što podsjeća na današnje boje za jaja iz vrećica. Tijekom kuhanja vosak bi otpao, a na njegovu bi mjestu ostali svjetliji, iscrtani dijelovi. Kad bi se ohladila, jaja bi se namazala maslinovim uljem kako bi dobila sjaj.

 uskrs 1 uskrs 2 uskrs

Bojenje u ljuskama luka

Skupite ljuske od otprilike dva kilograma luka. Ljuske mogu biti od ljubičastog luka ili obične, "žute", razlika će biti u nijansi jaja. Što više ljuske imate, jaja će biti intenzivnije boje. Stavite ljuske u posudu i prelijte vodom, a potom tu prvu vodu prolijte.

Zatim ulijte toliko vode koliko će vam biti potrebno da jaja u posudi budu potopljena. Kad voda prokuha, smanjite temperaturu i ostavite da ključa oko 5 minuta. Nakon 5 minuta polako spuštajte jaja u luk. Kuhajte ih po želji, ali je bolje da budu tvrđe kuhana, što znači od 10 do 15 minuta na tišoj vatri. Nakon kuhanja, jaja ocijedite, prohladite i izglancajte krpom natopljenom uljem.

Stavite li jaja u hladnu vodu zajedno s ljuskama luka, dobit ćete više zlatnožute nijanse, a dodate li kurkumu ili šafran, jaja će biti jače žuta. U vodu možete dodati i žlicu alkoholnog octa za očuvanje boje i sprečavanje pucanja. Za intenzivniju boju jaja ostavite da se hlade u vodi i nekoliko sati. Za žutu boju jaja možete skuhati u čaju od kamilice ili ih kuhati s korom limuna, naranče ili mrkvom.

Hladno bojenje jaja

Posebno je zdravo za djecu, a možete dobiti i zanimljive boje. Jaja će biti plava od crvenog kupusa. Naribajte crveni kupus i ulijte vode toliko da ga potopi. Kuhajte pola sata i ostavite da odstoji jedan dan, a potom procijedite. U hladnu boju stavite kuhana jaja i ostavite ih da stoje pola sata, a po potrebi i dulje.

Za zelena jaja nasjeckajte koprivu ili špinat (može i smrznuti) i ostavite potopljen u vodi nekoliko sati. Potom kuhajte pola sata i ostavite da se ohladi. U ohlađenoj boji namačite kuhana jaja pola sata, a po potrebi i dulje.

Crvena i ljubičasta jaja

Jaja možete kuhati s ciklom i dobit ćete crvena jaja, a ujedno i ciklu za salatu uz uskrsni ručak. Jarko crvenu boju imaju jaja koja se kuhaju u soku od malina, šipka ili crnom vinu 15 minuta te ih ostavite da se ohlade u tekućini. Kada ih bojite vinom, na ljusci se oblikuju sitni kristalčići.

Jaja postanu ljubičasta ako ih kuhate 15-ak minuta u jakom čaju od borovnice, a potom ostavite u tekućini dok ne postignu željenu nijansu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci