Bez puno šećera i soli: Kako napraviti zdravu zimnicu

Kao što pazimo da voće i povrće koje upotrebljavamo bude uzgojeno bez štetnih tvari, i zimnicu treba pripremiti na zdrav način – bez konzervansa i velikih količina šećera i soli

Slatka puna šećera, slana octa i soli

Kad govorimo o zdravoj prehrani, ne smijemo zaboraviti zimnicu koja će nam itekako dobro poslužiti od jeseni do proljeća, kad na raspolaganju imamo vrlo malo kvalitetnih svježih namirnica. Garancija zdravoga nije samo organski uzgojeno voće i povrće nego i način njegova spremanja. Klasična zimnica na koju smo se naviknuli ne može se nazivati osobito zdravom.

Obično je prepuna šećera, octa i soli, a katkada i konzervansa, a da ne govorimo i o nerijetko (pre)dugoj termičkoj obradi koja uništava većinu vitamina i ostalih vrijednih spojeva. Tako se, u konačnici, ne razlikuje mnogo od sličnih industrijskih proizvoda.

Uglavnom prevladava mišljenje da slana zimnica mora sadržavati mnogo octa i soli, a slatka gomile šećera kako bi se očuvale. No vidjet ćemo da to ipak ne mora biti tako. Bogato iskustvo i razna iskušavanja pokazala su kako postoje načini i sredstva da načinimo zimnicu koja će biti ukusna i, što je još važnije, od koje će naš organizam imati koristi.

Užitak bez grižnje savjesti

Spravljanje zimnice kod kuće može biti osobit doživljaj: od odabira namirnica (bilo da smo ih kupili, bilo ubrali u vlastitome vrtu), pripreme, radova i samoga kušanja. Naravno, tu je i konačni rezultat – razne staklenke, boce, kutije i vrećice koje ćemo sa zadovoljstvom otvarati zimi, a koje će nas svojim bogatim okusima i mirisima podsjećati na tople mjesece obilja u vrtu i na tržnicama.

Usto, možemo se poigrati i miješati razno voće, povrće i začine prema vlastitim željama i ukusu. Slana se zimnica ne mora svesti na nekoliko staklenki (pre)kiselih i raskuhanih krastavaca koje ukućani zaobilaze u širokom luku, nego možemo stvoriti zalihu izvrsnih, delikatesno ukiseljenih mnogobrojnih vrsta povrća, miješanih salata, ajvara, chutneyja, kečapa, umaka…

Slično je i sa slatkom zimnicom u kojoj cijele godine možemo hedonis­tički, ali bez grižnje savjesti uživati – u voćnim proizvodima svih vrsta: džemovima, marmeladama, kompotima, kašicama za djecu (ali i odrasle), želeima, voćnim salatama, sokovima, sirupima...

Najvažnija pravila

Kako početi? Najvažnije je pridržavati se nekoliko pravila: svi sastojci trebaju biti posve zdravi, bez naznaka bolesti i truleži jer nam uz kvalitetno voće i povrće te besprijekornu čistoću pribora neće biti potrebni konzervansi. Nezrelo povrće poput mahuna i krastavaca mora biti svježe i hrskavo, a voće posve zrelo – prepuno svojih prirodnih šećera, pektina i pune arome.

Nakon što ga temeljito očistimo i operemo, moramo pripremiti posve čistu ambalažu, što se posebno odnosi na boce i staklenke te njihove čepove i poklopce, koje treba dobro oprati deterdžentom te sterilizirati u kipućoj vodi ili pećnici. Voće ili povrće spremamo u čiste staklenke koje čvrsto zatvorimo sterilnim poklopcima. Potom u pećnici sve zajedno pasteriziramo ili, još sigurnije, steriliziramo te postupno, do sljedećeg dana, hladimo pa spremimo u podrum, ostavu ili hladnjak.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci