Baklava

Jedna od najpopularnijih slastica ima na stotine recepata, ali samo jedan je Sensin. Isprobajte po čemu je naš poseban...

10 dag oraha
10 dag blanširanih i oguljenih badema
10 dag nesoljenih pistacija
10 dag datulja
10 dag grožđica
1,5 dl suncokretovog ulja
1/4 čajne žlice cimeta
1 dl vode, 2 žlice meda
14 listova tijesta bez jaja

ZA SIRUP

2 žlice hidrolata ruže
jedna šalica vode
sok i korica polovice limuna
200 g rižinog slada (ili 100 g smeđeg šećera, ili 1 dl javorovog sirupa)

Orahe, bademe i pola navedene količine pistacije sitno nasjeckajte. Datulje narežite i prokuhajte u vodi 2 min. Grožđice namočite 5 min. Listove tijesta izrežite na veličinu kalupa za pečenje. Držite ih pod vlažnom krpom da se ne osuše i postanu krhke. Nauljite dno kalupa s 0,5 dl ulja, stavite četiri lista tijesta, a svaki premažite mješavinom vode i ostatka ulja. Pomiješajte orašaste plodove, datulje grožđice, cimet i med. Tijesto premažite četvrtinom dobivene smjese. Zatim stavite dva lista tijesta premazanog mješavinom vode i ulja pa opet sloj smjese dok sve ne potrošite. Na vrh složite četiri premazana lista tijesta. Zagrijte pećnicu 15 minuta prije pečenja na 180 stupnjeva. Baklavu pecite 40 minuta, a zatim pojačajte na 220 stupnjeva i pecite još 5-10 min. U posljednjoj fazi pečenja pripremite sirup: zagrijte vodu na otprilike 40 stupnjeva i dodajte ostale sastojke pa dobro promiješate. Pečenu baklavu izrežite na kvadrate veličine 5 cm i još vruću prelijte sirupom. Ukrasite drugom polovicom nasjeckanih pistacija.

Željka Fordren Jambrešić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci