05/02/2020
5 najvećih snaga bundeve
U jeku smo sezone bundeva, stoga ne propustite uživati u ovom vrlo hranjivom i lako probavljivom povrću koje sadrži najraznovrsnije vitamine, minerale, visokovrijedne masnoće, bjelančevine i aminokiseline

- Bundeva prija sirova, kuhana ili pečena, te je savršena namirnica za pripravu pirea, juhe, namaza, složenca, kolača, kompota, marmelade, soka, smoothieja... Osobito lijepo izgledaju jela poslužena u izdubljenoj sirovoj ili pečenoj bundevi kao prirodnoj „zdjeli“.
- Pulpa, odnosno pire bundeve, može poslužiti kao vezivni sastojak u veganskim jelima koja ne sadrže jaja, vrhnje, maslac i slično. Dodavanjem bundevina pirea postiže se bogatiji volumen, tekstura i sočnost jela.
- Okus bundeve odlično nadopunjuju razni začini i začinsko bilje, npr. kadulja, majčina dušica, lovor, peršin, đumbir, muškatni oraščić, cimet...
- Koštice bundeve prvorazredne su prirodne grickalice, a prikladne su i za oplemenjivanje kruha, variva, namaza...
- Ulje bundevinih koštica dat će salatama i juhama jedinstvenu „prženu“ aromu. Izvrsno je za pripremu salatnih dresinga – na primjer, pomiješajte ga s jabučnim octom, dijon senfom, morskom solju i paprom.
Ostali članci
-
Kruh od bundeve s mirisom cimeta i naranče
Ako tražite lagan i sočan kruh od bundeve u kojem ćete uživati tijekom…
-
Kraljica ljeta: Tri osvježavajuća recepta s…
Danas je Svjetski dan lubenice, prave ljetne poslastice. Kako biste njezin…
-
Delicije od samoniklog bilja
Samoniklo jestivo bilje prava je riznica zdravlja a spravljeno na pravi…
-
Starinske voćke za zdravu i slasnu jesen
U jesen se često govori o podizanju imuniteta okrepljujućim plodovima s…