10 najboljih zimskih recepata Alnatura

Isprobajte maštovite recepte iz dm-ove kuharice i upotpunite ih proizvodima Alnatura. U sklopu zdrave kampanje "...jer najbolje dolazi iz prirode!" dm je vjernim kupcima pripremio praktičnu Alnaturinu kuharicu dostupnu u sklopu programa dm active beauty Svijet prednosti za 100 bodova. No to nije sve! Kupci tijekom veljače za 20 bodova mogu ostvariti 20% popusta pri kupnji hrane, prirodne kozmetike, označenih proizvoda za higijenu i kućanstvo te eko proizvoda za bebe, izuzev dojenačkih mliječnih pripravaka. Ujedno do kraja veljače za kupnju proizvoda iz kampanje u vrijednosti iznad 150 kn kupci mogu dobiti atraktivnu trajnu torbu gratis

Lonac s povrćem

Lonac s povrćem


masl ulje dmEkstradjevičansko maslinovo ulje Alnatura oplemenit će okus povrtnoga loncaLonac s povrćem

SASTOJCI
za cca 4 osobe
• 1 glavica luka
• 2 češnja češnjaka
• 6 mrkva
• 3 mala crna korijena
• 2 žlice maslinovog ulja
• 200 g kelja
• 1,2 l povrtne juhe
• 200 g tjestenine (školjke)
• morska sol, papar, muškatni oraščić
• 1 mali svežanj peršina

PRIPREMA
1. Luk i češnjak očistiti i izrezati na kockice. Mrkvu i crni korijen oljuštiti i izrezati na sitne kocke. Otkinuti listove kelja i izrezati na tanke rezance. Maslinovo ulje zagrijati u posudi. Luk i češnjak zapržiti, potom dodati kelj i ostatak povrća i pirjati još 10 minuta.
2. Preliti povrtnom juhom, poklopiti i ostaviti još 15 minuta da se lagano krčka.

3. U međuvremenu tjesteninu skuhati al dente u dosta slane vode, ocijediti i dodati u lonac. Sve začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem.

4. Isjeckati peršin, dodati jelu i promiješati ga.

VRIJEME POTREBNO ZA PRIPREMU
35 minuta


dmMatovilac s kruhom od integralnog brašna

Matovilac s kruhom od integralnog brašna

SASTOJCI
za cca 4 osobe
namaz gljive dmZa ovaj recept može se koristiti Alnaturin namaz od gljiva• 4 kriške raženog kruha
• 1 mala jabuka
• 1 glavica luka
• 1 žlica maslaca
• ½ svežnja vlasca
• 1 pašteta
• 200 g matovilca
• 50 g oraha
• 100 g sušenih brusnica
Umak vinaigrette
• 4 žlice tamnog balsamica
• 5 žlica ulja repice
• 1 žlica meda
• 1 žličica ljutog senfa
• morska sol, papar

PRIPREMA
1.  Pećnicu zagrijati na 180 °C.

2. Kruh izrezati na kriške, iste podijeliti na ravnomjerne kvadrate veličine jednog zalogaja i peći u pećnici dok ne postanu hrskave. Izvaditi i ostaviti da se ohlade.

3. Oguliti jabuke i luk i izrezati na kocke. 1 žlicu maslaca zagrijati na tavi, dodati kocke jabuke i luka i pržiti 3 minute. Izvaditi ih na tanjur i ostaviti da se ohlade. Vlasac izrezati na rolice te zajedno s kockicama jabuke i luka dodati u paštetu. Na kruh namazati debeli sloj začinjene paštete i poklopiti drugom žlicom.

4. Očistiti matovilac, oprati ga i staviti u posudu. Dodatke za umak vinaigrette pomiješati i time preliti salatu. Uz krišku na tanjuru dodati malo salate. Isjeckati orahe te s brusnicama posuti po salati.

VRIJEME POTREBNO ZA PRIPREMU
45 minuta

dmŠarena sarma

Šarena sarma

SASTOJCI
kruh od buče dmUz sarmice još kruh s bučinim sjemenkama... i dobar tek!za cca 4 osobe
• 1 glavica crvenog kupusa
• 1 glavica bijelog kupusa
• 1 žlica maslaca
• 1 glavica luka
• 2 krumpira
• 2 češnja češnjaka
• 250 g zdrobljenog zelenog pira
• ½ l povrtne juhe
• malo svježeg peršina
• 50 ml vrhnja
• 1 jaje
• morska sol, papar
Umak
• 1 žlica maslaca
• 2 male glavice luka
• 100 ml bijelog vina
• 300 ml povrtne juhe
• 200 ml vrhnja
• morska sol, papar
• konac

SAVJET
Od ostatka kupusa i s malo octa, ulja, morske soli, šećera i pira možete napraviti salatu.

PRIPREMA
1. Radi lakšeg odvajanja listova crveni i bijeli kupus blanširati 10 minuta u slanoj, lagano ključaloj vodi, a potom isprati u hladnoj vodi. Za sarmu koristite vanjske listove jer su veći. Odstraniti dio korijena kupusa, ali ne previše, kako bi se sarma lakše savijala.

2. Na niskoj temperaturi otopiti jednu žlicu maslaca. Očistiti luk, mrkvu i češnjak, isjeći na kockice i peći na maslacu 5 minuta. Dodati pir i pržiti još 3 minute. Doliti
povrtnu juhu i kuhati 30 do 40 minuta. Potom presuti u posudu i ostaviti da se ohladi.

3. Isjeckati peršin te uz vrhnje i jaje dodati smjesi s pirom. Začiniti solju i paprom.

4. 3 do 4 žlice nadjeva staviti na donju trećinu lista kupusa. Završetak lista presaviti preko nadjeva, potom presaviti bočne dijelove lista i smotati sarmu. Smotuljke svezati koncem i staviti u posudu.

5. Pećnicu zagrijati na 170 °C.

6. Za umak rastopiti maslac u posudi, luk očistiti i isjeći na kockice i pržiti 3 minute. Preliti bijelim vinom i pričekati da se sve zajedno skuha. Dodati povrtnu juhu i vrhnje te pričekati da uvrije. Umak dodati u sarmu i 30 minuta peći u pećnici.

VRIJEME POTREBNO ZA PRIPREMU
1 ½ sat

VRIJEME POTREBNO ZA PEČENJE
30 minuta

dmGoveđi gulaš s povrćem

Goveđi gulaš s povrćem

SASTOJCI
za cca 4 osobe
dm 4Lovorov list idealan je začin za gulaše• 4 žlice suncokretovog ulja
• 800 g goveđeg gulaša
• 5 velikih glavica luka
• morska sol, papar
• 3 mrkve
• 2 paškanata
• 400 g malih kuhanih krumpira
• 1 žlica koncentrata rajčice
• 1 žličica ljute paprike
• 1 žličica kumina
• 500 ml crnog vina
• cca 600 ml vode
• 150 g šampinjona
• 2 lovorova lista
• 2 grančice timijana
• 2 grančice ružmarina

PRIPREMA
1. Pećnicu zagrijati na 180 °C.

2. Zagrijati ulje u posudi. Gulaš dobro ispržiti.

3. Očistiti luk i češnjak i izrezati na kockice. Meso izvaditi iz posude. Luk i češnjak pržiti na niskoj temperaturi dok ne postanu staklasti. Dodati meso i začiniti solju i paprom.

4. Mrkvu, paškanat i krumpir oguliti i izrezati na zalogaje. Dodati mesu
zajedno s koncentratom rajčice, paprikom i kuminom. Dobro promiješati i ispeći.
Preliti crvenim vinom, uliti toliko vode da prekrije namirnice. Pustiti da proključa, skinuti pjenu i opet začiniti. Dodati šampinjone, lovor, timijan i ružmarin te poklopiti.

5. U zagrijanoj pećnici peći sat i pol.

VRIJEME POTREBNO ZA PRIPREMU
25 minuta

VRIJEME POTREBNO ZA PEČENJE
35-40 minuta

dmŠpecle s pastrvom i umakom od hrena

Špecle s pastrvom i umakom od hrena

povrtna juhaPovrtna juha važan je sastojak nekoliko recepata, pripremite je jednostavno i brzoSASTOJCI
za cca 4 osobe
Tijesto
• 4 jajeta
• 2 žutanjka
• 30 ml mineralne vode
• morska sol, muškatni oraščić
• 100 g dimljenih fileta pastrve
• 300 g pšeničnog brašna tip 550
Umak od hrena
• 1 mala glavica luka
• 1 češanj češnjaka
• 1 žlica maslaca
• 200 ml povrtne juhe
• 200 ml vrhnja
• 50 g svježeg hrena ili 2 žlice hrena iz teglice
• morska sol, papar
• 1 žlica maslaca
• 3 mlada luka
• 2 jabuke

PRIPREMA
1. Jaja i žutanjke umutiti u zdjeli. Izmiješati s vodom, solju i muškatnim oraščićem. Riblje filete isjeckati, dodati i izmiješati. Dodati brašno i miješati dok tijesto
ne postane glatko. Ako se stvaraju mjehurići, tijesto je spremno za daljnju obradu.

2. Pričekati da slana voda proključa u posudi. Pomoću prese za špecle istisnuti malo tijesta u prokuhanu slanu vodu i kuhati 3 do 4 minute. Izvaditi i preliti hladnom vodom. Nastaviti postupak dok se ne potroši tijesto.

3. Luk i češnjak očistiti i izrezati na kockice. Pržiti na maslacu u posudi dok ne postanu staklasti. Dodati povrtnu juhu i vrhnje i pustiti da se lagano krčka još 5 minuta. Očistiti svježi hren, sitno ga naribati, dodati u umak i začiniti solju i paprom.
Dobro izmiješati štapnom miješalicom.

4. Maslac otopiti u tavi, mladi luk izrezati na kolutiće, jabuke na kriške. Oboje zapržiti, dodati špecle s pastrvom i protresti tavu. Izvaditi na tanjur i
poslužiti s umakom od hrena.

VRIJEME POTREBNO ZA PRIPREMU
1 ½ sat

dmPiletina na mediteranski način s pirjanim povrćem

Piletina na mediteranski način s pirjanim povrćem

SASTOJCI
dm 2Cvjetni med ovom receptu daje posebnu aromuza cca 4 osobe
• 4 glavice luka
• 4 mrkve
• 2 mala poriluka
• ½ korijena celera
• 3 korijena peršina
• 4 češnja češnjaka
• 5 žlica maslinova ulja
• 1 žlica cvjetnog meda
• 2 žličice mediteranskih začina
• 2 žličice ružmarina
• 2 lovorova lista
• 250 ml povrtne juhe
• 1 pile
• morska sol, papar

PRIPREMA
1. Pećnicu zagrijati na 180 °C.

2. Povrće oprati, očistiti, krupno izrezati i staviti u posudu. Češnjak očistiti, malo zgnječiti dlanovima i dodati u posudu. Povrće posuti maslinovim uljem, medom i začinima i sve pomiješati. Otkinuti malo ružmarina i zajedno s lovorom dodati u povrće. Dodati povrtnu juhu.

3. Pile oprati, začiniti solju i paprom. Na kuhinjskoj mreži staviti iznad posude i 1½ sat peći u zagrijanoj pećnici. Tako će pileći saft kapati po povrću i davati mu prelijepu aromu, a pile će biti idealno hrskavo.

VRIJEME POTREBNO ZA PRIPREMU
20 minuta

VRIJEME POTREBNO ZA PEČENJE
1 ½ sati

dmBuhtle s pekmezom od šljiva

Buhtle s pekmezom od šljiva

smeđi šećer dmBIO neprerađeni Alnaturin smeđi šećer za ukusne i zdrave buhtleSASTOJCI
za cca 4 osobe
• 500 g pšenično brašno tip 550
• 60 g smeđeg šećera
• ½ žličice morske soli
• 200 ml mlakog mlijeka
• 30 g svježeg kvasca
• 2 žutanjka
• 60 g izrađenog maslaca
• 1 tegla (450 g) pekmeza od šljiva
Umak od vanilije
• 125 ml mlijeka
• 150 ml slatkog vrhnja
• ½ grančice vanilije
• 4 žutanjka
• 40 g šećera
• prozirna folija
• smeđi šećer i maslac za kalup
• šećer u prahu

PRIPREMA
1. Pomiješati brašno sa šećerom i solju u jednoj zdjeli. Rukama napraviti udubljenje i dodati mlijeko, kvasac, žutanjke i maslac. Postupno dodavati brašno i mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Posudu prekriti prozirnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi dok se volumen tijesta ne udvostruči.

2. Namastiti posudu i posuti je s malo šećera. Tijesto podijeliti na porcije od oko 60 g i oblikovati kugle. Na svakoj kugli prstom napraviti udubljenje te ga napuniti s pola žličice pekmeza od šljiva. Tijesto opet spojiti i staviti u posudu. Opet prekriti i pričekati da se volumen udvostruči.

3. Pećnicu zagrijati na 175 °C.

4. Buhtle peći 40 minuta i posuti ih šećerom u prahu.

5. Za preljev od vanilije skuhati mlijeko s vrhnjem i vanilijom. Žutanjak i šećer mutiti u posudi dok masa ne postane kremasta. Mješavinu vanilije i mlijeka lagano dodavati u smjesu s jajima. Kuhati na pari uz stalno miješanje dok preljev od vanilije ne
postane gust.

VRIJEME POTREBNO ZA PRIPREMU
1 sat i 20 minuta

VRIJEME POTREBNO ZA PEČENJE
40 minuta

dmSočni čokoladni kolač

Sočni čokoladni kolač

SASTOJCI
dm 7Mješavina biljnog ulja Alnatura blaga okusa uklapa se i u slane i u slatke recepteza kalup
promjera 26 cm
• 300 g čokolade za kuhanje
• 250 g maslaca
• 6 jaja
• 230 g smeđeg šećera
• 3 žlice pšeničnog brašna tip 405
• malo soli i smeđeg šećera za kalup
• nešto kakaa u prahu

PRIPREMA
1. Pećnicu zagrijati na 180 °C.

2. Izlomiti čokoladu, a maslac isjeći na male komade. Zajedno polako rastapati na pari. Odvojiti žutanjak od bjelanjka.

3. Bjelanjak umutiti u čvrst snijeg. Žutanjak i šećer mutiti 5 minuta dok se ne zapjeni.

4. Kalup za pečenje namastiti i posuti šećerom.

5. Smjesu od čokolade i maslaca staviti kratko na hlađenje. Postupno dodavati
žutanjak i šećer, bjelanjak i 3 žlice brašna. U zagrijanoj pećnici peći 25 minuta.

6. Ostaviti na kuhinjske rešetke da se ohladi. Kolač izvaditi iz kalupa i posuti kakaom u prahu.

VRIJEME POTREBNO ZA PRIPREMU
20 minuta

VRIJEME POTREBNO ZA PEČENJE
25 minuta

dmMuffini s pistacijama i kremom od meda

Muffini s pistacijama i kremom od meda

SASTOJCI
za 8 komada
Tijesto
dm 5Pšenično brašno tip 405 za muffine koje će svi pamtiti• 100 g izrađenog maslaca
• 140 g šećera u prahu
• 4 jajeta
• malo morske soli
• 20 g pšeničnog brašna tip 405
• 140 g slanih pistacija
(mljevenih)
Krema od meda
• 2 bjelanjka
• 70 g šumskog meda
• malo morske soli
• 200 g izrađenog maslaca
• kalupi za muffine
• papirnate košarice
• vrećica za šlag s umetkom
u obliku zvijezde
• 1 tegla brusnica

PRIPREMA
1. Svi sastojci trebaju imati sobnu temperaturu. Pećnicu zagrijati na 170 °C.

2. Maslac i pola količine šećera u prahu mutiti dok smjesa ne postane kremasta. Odvojiti bjelanjak od žutanjka. Postupno dodavati žutanjke u kremastu smjesu
i nastaviti mutiti. Bjelanjke i sol umutiti u čvrst snijeg i postupno dodavati ostatak šećera u prahu. Snijeg, brašno i mljevene pistacije dodati mješavini s maslacem.

3. Papirnate košarice poredati na lim i dvije trećine ispuniti pripremljenim tijestom. U zagrijanoj pećnici peći 25 do 30 minuta. Potom izvaditi muffine i ohladiti ih na
kuhinjskoj mreži.

4. Za pripremu kreme bjelanjak, med i sol staviti u metalnu posudu i pjenasto mutiti na pari dok smjesa ne postane gusta. Nastaviti mutiti na pari dok se smjesa ne ohladi. Žlicom dodati izrađeni maslac i miješati miješalicom dok ne postane pjenasta masa. Pritom se smjesa može pomalo razdvajati, ali kad se doda sva količina maslaca, stvorit će se konzistentna smjesa. Vrlo je važno da maslac bude zaista mekan.

5. Kremu nasuti u vrećicu za šlag sa zvjezdolikim umetkom i male količine iscijediti na muffine, pritom izostaviti sredinu. U sredinu staviti po jednu žličicu brusnica.

VRIJEME POTREBNO ZA PRIPREMU
40 minuta

dmZimski kolač

Zimski kolač

SASTOJCI
dm 1Zimski kolač nezamisliv je bez cimetaza okrugli kalup promjera 24 cm
Prhko tijesto
• 250 g pšeničnog brašna tip 405
• 50 g mljevenih lješnjaka
• 100 g smeđeg šećera
• malo morske soli
• 1 žličica cimeta
• ½ žličice praška za pecivo
• 130 g hladnih komada maslaca
• 1 jaje
Nadjev
• 400 g mješavine bobičastog voća
• 120 g želirnog šećera
• 1 žlica gustina
• prozirna folija
• malo šećera u prahu
• maslac i brašno za kalup

PRIPREMA
1. Za prhko tijesto pomiješati brašno, lješnjake, šećer, sol, cimet i prašak za pecivo. Dodati komade maslaca i jaje te mutiti tako da ostanu grudice. Brzo umijesiti tijesto. Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti 30 minuta da se ohladi.

2. Pećnicu zagrijati na 180 °C.

3. Kalup namastiti i posuti brašnom. ⅔ ohlađenog tijesta razviti na pobrašnjenoj radnoj površini tako da bude pola centimetra debelo i cca 3 cm veće od kalupa.
Staviti u kalup i pritisnuti.

4. Djelomično smrznutu mješavinu bobičastog voća pomiješati sa želirnim šećerom i gustinom te nanijeti na tijesto.

5. Ostatak tijesta razviti tako da odgovara obliku kalupa i izrezati zvijezde. Tijesto staviti na bobičasto voće i prstima pritisnuti na rubovima kako bi se
slijepilo.

6. Peći 45 do 50 minuta, izvaditi i u kalupu ostaviti da se ohladi. Posuti šećerom u prahu.

VRIJEME POTREBNO ZA PRIPREMU
1 sat

VRIJEME POTREBNO ZA PEČENJE
45-50 minuta

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci