Tomatis metoda - Mozartova glazba koja iscjeljuje odrasle i djecu

Odavno je poznato da glazba liječi. Sredinom prošlog stoljeća ova je činjenica potaknula i francuskog otorinolaringologa i pionira terapije glazbom, dr. Alfreda Tomatisa, na proučavanje utjecaja zvuka i glazbe na ljudski mozak. Nakon desetljeća proučavanja, 60-ih godina prošlog stoljeća nastala je auditivna neurosenzorna stimulacija Tomatis, bazirana uglavnom na Mozartovoj glazbi. Primjenjuje se u cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj

Moć glazbe poznata je svakome od nas. Ona nas pokreće i umiruje od pamtivijeka. Uz pjesmu i ritam rađamo se i umiremo. Ritam života predstavljaju naši otkucaji srca i naši udisaji. Kad ritam nestane, život nas napušta. S obzirom na to, nije čudno da se ritam i glazba smatraju iscjeljujućima u mnogim kulturama i regijama svijeta. Koriste se u meditaciji, za opuštanje i liječenje ozbiljnih zdravstvenih problema, a u Australiji glazba se koristi čak i za liječenje karcinoma.

Doktor Tomatis

Brojni su pozitivni primjeri interakcije glazbe i mentalnog i fizičkog zdravlja. Znanstvenici gotovo svakodnevno otkrivaju utjecaj glazbe na kognitivne i motorne funkcije te mentalna stanja. Tek u današnje vrijeme počinjemo shvaćati znanost koja stoji iza vjerovanja u ljekovitu moć glazbe.

Sredinom prošlog stoljeća ova je činjenica potaknula i francuskog otorinolaringologa i pionira terapije glazbom, dr. Alfreda Tomatisa, na proučavanje utjecaja zvuka i glazbe na ljudski mozak. Nakon desetljeća proučavanja, 60-ih godina prošlog stoljeća nastala je auditivna neurosenzorna stimulacija Tomatis, bazirana uglavnom na Mozartovoj glazbi. Primjenjuje se u cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj, kao terapijska metoda iscjeljivanja tijela i uma. Metoda dr. Tomatisa temelji se na trima zakonima koji govore o uskoj vezi uha, mozga, tijela i glasa.

Tri zakona veze sluha, glasa i mozga

Prvi zakon kaže da glas može reproducirati samo ono što uho može čuti, tj. ono što ne čujemo, ne možemo ni izgovoriti. Ta je teorija prvo ismijana, a zatim općeprihvaćena, dobivši naziv upravo Tomatis efekt. Prema drugom zakonu, ako ponovo uspostavimo sluh koji je bio narušen, u glasu će se odmah primijetiti ta promjena, a treći zakon potvrđuje da kontinuirana stimulacija i vježbanje mišića uha rezultiraju trajnom promjenom u sluhu i govoru.

Tomatis efekt opisuje i Norman Doidge, čuveni američki psihijatar, autor bestselera Mozak koji mijenja sam sebe (Brain that changes itself), u svojoj novoj knjizi Brain’s Way of Healing kao sustav slušanja zasnovan na neuroplastičnosti mozga koji ima izvanredne rezultate po zdravlje.

Slušanje glazbe poboljšava pamćenje i koordinaciju

Glazba je jedinstveno sredstvo u tretiranju brojnih neuroloških problema zato što angažira gotovo svako područje mozga. Terapije koje se temelje na glazbi potiču neuroplastičnost mozga ojačavanjem veza koje kompenziraju nedostatke u oštećenim dijelovima mozga. Slušanje glazbe poboljšava pamćenje i koordinaciju, a može razviti i dodatne vještine, uključujući govor i motorne funkcije autistične djece.

Najfascinantnija veza postoji između glazbe i mozga u djece s poremećajima iz autističnog spektra, neurorazvojnim sindromom koji, prema američkoj statistici iz 2014., pogađa jedno od 45 djece, i to većinom dječake. Obilježja autizma uključuju poteškoće u društvenoj interakciji i komunikaciji te poremećaje u ponašanju. Čak 30 posto djece s poremećajima iz autističnog spektra ne govori, a puno ih ima vrlo ograničen fond riječi.

Fascinantni rezultati kod autistične djece

Njihova fasciniranost glazbom, pozitivne reakcije na glazbu kao i činjenica da neka od njih imaju i savršen sluh otvaraju put Tomatis metodi koja pomaže autističnoj djeci da se uključuju u aktivnosti sa svojim vršnjacima, da steknu socijalne, jezične i motoričke vještine.

Dr. Tomatis puno je radio s djecom s poremećajima iz autističnog spektra pa je, stoga, velik broj upravo takve djece koja dolaze u Tomatis centar Zagreb, a šestogodišnji Ivan jedan je od njih. U godinu i pol, koliko koristi Tomatis metodu, njegova majka svjedoči o brojnim pozitivnim promjenama koje su uslijedile nakon mnogih ciklusa auditivne neurosenzorne stimulacije.

Ivan, poput druge djece, rado sluša Mozarta i gregorijanske korale koji se izmjenjuju u svakodnevnoj terapiji, a već u sljedećem ciklusu očekuje ga i terapija majčinim glasom koju je dr. Tomatis često koristio upravo u radu s djecom s poremećajima iz autističnog spektra. Tijekom ovog tretmana snima se majčin glas koji se filtrira kroz tzv. elektroničko uho, tj. specifičnu aparaturu. Na taj se način ovaj glas čuje onako kako fetus čuje glas svoje majke u njezinoj utrobi. Upravo se u ovoj fazi razvoja počinje razvijati sluh, a on je osnova za jezik.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci