Sve dobrobiti terapijske masaže

Ugodna masaža divan je način opuštanja, ali to nije njezina jedina dobrobit. Posljednjih nekoliko godina znanstvenici proučavaju učinke terapije masažom, baš kao što istražuju djelovanje lijekova i drugih holističkih tretmana na ljudsko zdravlje. Zahvaljujući njihovim otkrićima, masaže se više neće moći nazivati dokonim maženjem duha i tijela, nego pravim medikamentom

Utjecaj na tlak i bolesti srca

Brojna su istraživanja pokazala da terapeutska masaža blagotvorno utječe na nesanicu, fibromialgiju, multiplu sklerozu, tjeskobu, da ublažava bolove oboljelima od raka, pospješuje poslijeoperativni oporavak...

Nekoliko istraživanja povezuje čak i blagotvorno djelovanje masaže u liječenju srca. Američki su znanstvenici na 260 volontera proučavali učinak masaže na povišen krvni tlak. Nakon samo jednog tretmana jednosatne masaže rezultati su pokazali da je prosječan krvni tlak ispitanika pao za 10 mm Hg, te da se broj otkucaja srca smanjio za 10 otkucaja u minuti. Prema zaključku te studije, novi recept za sniženje krvnog tlaka mogao bi slobodno glasiti – jedna masaža tjedno! I to bez dodatnih lijekova.

Drugo istraživanje provedeno na osam žena s visokim krvnim tlakom koje su jednom tjedno odlazile na polusatnu masažu potvrdilo je prethodno istraživanje. Nakon mjesec dana njihov je sistolički krvni tlak (gornji broj) pao za 12 mm Hg. Također su zabilježili smanjenu razinu kortizola, hormona stresa, zbog čega se nakon masaže osjećamo rasterećeno i poletno.

Krvna slika

Ujedno su ispitanicama kontrolirali krvnu sliku, prema kojoj se upalni proces (VCAM-1) znatno smanjio, čime se pokazalo da masaža ima ljekovit učinak na cijelo tijelo. Taj je rezultat dokazao da bi se manualne terapije, poput masaže, mogle opravdano koristiti u svakodnevnoj medicinskoj praksi.

Znanstvenici i liječnici otkrivaju da su dobrobiti terapeutske masaže jednako snažne kao i dobrobiti već priznatih, učinkovitih terapija kao što su lijekovi, akupunktura, vježbanje i joga.

Oponaša djelovanje lijekova

Pojedine bolnice u svijetu već su uvele terapeutsku masažu kao dio liječenja. Primjerice, tako se terapija masažom koristi u Londonu, u bolnici za oboljele od raka The Royal Marsden čijim pacijentima pomaže kod nesanice, bolova, problema s disanjem, ukočenosti mišića, anksioznosti i umora.

Terapija masažom može uvelike smanjiti i broj dana provedenih na bolovanju. Glavni razlog za izgubljeno radno vrijeme rastuća je tegoba modernog čovjeka – bolovi u donjem dijelu leđa prouzročeni sjedećim načinom života i manjkom tjelesne aktivnosti. Prema američkoj studiji, masaža, posebno u kombinaciji s vježbanjem, može koristiti bolesnicima sa subakutnim (bolovima koji traju 3-4 tjedna) i kroničnim nespecifičnim bolovima u donjem dijelu leđa. Masaža pomaže kod bolova i smanjuje potrebu za analgeticima, što istraživači tumače time da ona oponaša djelovanje tableta za bol.

Jednom tjedno mjesec dana

Da biste osjetili blagotvorne učinke terapeutske masaže, potrebno je, kao u većini spomenutih istraživanja, priuštiti si švedsku masažu (ili neku drugu, ovisno o vašim željama) jednom tjedno tijekom mjesec dana i potom osluškivati kako se vaše tijelo i duh iscjeljuju.

Čak i ako nemate nikakvih zdravstvenih poteškoća, masaža će vam uvelike koristiti. Već i kratka 10-minutna masaža povećava razinu bijelih krvnih zrnaca koja su zaslužna za borbu protiv infekcija, potiče proizvodnju mitohondrija, stvaratelja energije u stanicama, smanjuje upale i alergijske reakcije na molekularnoj razini, smanjuje razine hormona vezanih uz stres i nasilno ponašanje, oporavlja mišiće nakon vježbanja, povećava gipkost i vitalnost kože i tijela.

Vesna Ercegović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci