Što je holistička stomatologija?

Prema holističkim stomatolozima, promatrati usnu šupljinu isto je što promatrati tijelo u cjelini. Svaki se zub nalazi na akupunkturnom meridijanu povezanim s radom određenih organa pa je održavanje zdravlja zubi važno za cjelokupno zdravlje

Holistički pristup liječenju bolesti osvojio je stomatološke ordinacije diljem svijeta. Glavno načelo mu je međusobno nadopunjavanje znanja konvencionalne i alternativne medicine radi uspostavljanja dugotrajnog zdravlja. Stomatolozi holističari procjenjuju stanje usne šupljine uzimajući u obzir neraskidivu povezanost tijela, uma i duha. Tek nakon detaljnog razgovora o povijesti bolesti, navikama i načinu života pristupa se provođenju terapije koja će biti najviše u skladu s osobnim potrebama pacijenta kako bi se uravnotežilo opće stanje organizma.

Boli vas zub? Pazite srce!

Jedan od utemeljitelja holističkog pristupa u stomatologiji bio je američki stomatolog i znanstvenik dr. Weston Price, poznat po putovanjima diljem svijeta i istraživanju nutricionističkih navika plemena koja žive tradicionalnim načinom života. Otkrivši da oni imaju mnogo zdravije zube, dr. Price je zaključio da je narušeno zdravlje zubi uvelike povezano s modernim načinom prehrane temeljene na rafiniranim namirnicama i šećeru.

Osim toga, otkrio je i da se usna šupljina nalazi na glavnim akupunkturnim meridijanima, zbog čega zdravlje zubi utječe na protok energije tim meridijanima, a time i na zdravlje cijelog organizma. Dakle, svaki je zub pojedinačno energetski pokazatelj stanja određenog organa. Umnjaci energetski pokrivaju srce i crijeva. Kutnjaci i pretkutnjaci – jednjak, želudac, gušteraču, debelo crijevo i pluća. Očnjaci i sjekutići – jetru, žučnu vrećicu, bubrege i mjehur. I na jeziku se nalaze zone koje su u energetskom smislu odgovorne za optimalan rad unutarnjih organa. Vrh jezika odgovara srcu, iza njega je zona pluća, sredina jezika povezana je sa želucem i slezenom, bočne strane s jetrom i žuči, dok baza jezika odgovara bubrezima, mjehuru i crijevima.

Kako bi se očuvala energetska ravnoteža tijela, važno je da usta i zubi ostanu što dulje patološki neizmijenjeni. Holistička stomatologija danas proučava pet područja: prehranu, oralnu higijenu, škodljive materijale, oralne infekcije i psihofizičku napetost. Holistički stomatolog svakome od njih posvećuje podjednaku pozornost. Njegova je zadaća na siguran i djelotvoran način, uz neškodljiva sredstva i metode, neutralizirati energetski narušeno stanje organizma i dovesti ga u ravnotežu. Jedino tako, oslobođen od infekcija, alergena i otrovnih tvari, imunosni sustav može pokazati puno djelovanje u samoregulaciji i očuvanju ravnoteže u stanicama.

Za svakog pacijenta posebne preporuke za prehranu

Zubi kidaju i usitnjavaju hranu pripremajući je za prvu fazu probave. Početni simptomi mnogih sistematskih bolesti najprije se pojavljuju u ustima. Kako bi se omogućila pozitivna povratna sprega između prehrane, iskorištavanja hranjivih sastojaka i njihova pravilnog utjecaja na stanje usne šupljine i cijelog organizma, holistički stomatolozi pacijente savjetuju o pravilnom načinu prehrane. Važno je jesti organski proizvedene namirnice visoke hranjive vrijednosti, pravilno pripremljene i bez dodataka umjetnih pojačivača okusa. Upotrebu šećera, koji ne samo što izaziva propadanje zubi već utječe i na cjelokupni metabolizam, treba znatno smanjiti. Pretjerano konzumiranje šećera mijenja psihofizičke osobine čovjeka, dolazi do posebne vrste ovisnosti, a to stvara mnoge druge teškoće: od promjena ponašanja do dijabetesa.

O važnosti prehrane svjedoči podatak da nepravilna prehrana žena u trudnoći i novorođenčadi u formativnom razdoblju dovodi do sve veće učestalosti malokluzije (nepravilnog zagriza). Nepravilan zagriz uzrokuje bolove u vilici, vratu, sinusima, glavi...

Stomatolozi holističari za svakog pacijenta daju preporuke za prehranu shodno problemima, i to na osnovi rezultata kompjutorskih testova intolerancije na hranu i analize krvi.

Klonite se fluora i držite vode

Preventivna njega i dobra oralna higijena temelj je holističke stomatologije. Redovito i pravilno pranje zubi (tri minute poslije obroka, vertikalnim pokretima četkice od desni prema zagriznoj površini zuba), upotreba zubnog konca i uklanjanje naslaga s jezika čine zlatni trokut očuvanja oralnog zdravlja. Osim toga, količina fluora koju unosimo hranom je sasvim dovoljna. Njegovo naknadno unošenje u organizam sustavno (tabletama fluora, fluoridiranom pitkom vodom) ili lokalno (zubnim pastama, tekućinama za ispiranje usta, fluoridacijom zuba u ordinaciji) u holističkoj se stomatologiji smatra štetnim. Taloženje fluora u organizmu, uz ostalo, uzrokuje nastanak zubne fluoroze. Najčešće je u pitanju blaži oblik, kada se kod djece na zubima uočavaju smećkaste ili mliječno bijele mrlje koje se mogu ukloniti jedino izbjeljivanjem zubi.

Radi održavanja oralne higijene treba piti puno vode. Uz to što je korisna za čišćenje usne šupljine od ostataka hrane i obranu od mikroba, pijenjem vode pospješuje se stvaranje veće količine pljuvačke koja sadržava sastojke korisne za obranu od karijesa.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci