Shiatsu masaža

U Japanu je ova masaža medicinska praksa. Riječ je o obliku fizikalne terapije u kojemu se primjenjuju pritisci na akupresurne točke te stimulacija energetskih kanala. Djeluje na živčani sustav, krvotok, dišne organe, psihu, mišićno-koštane tegobe

Naziv dolazi od japanske riječi shi, što znači prst, i atsu, što znači pritisak. Riječ je o obliku fizikalne terapije u kojemu se primjenjuju pritisci na akupresurne točke te stimulacija energetskih kanala laganim ljuljanjem i zaokretanjem dijelova tijela. Uvijek se radi na podu, a klijent je odjeven.

Shiatsu ne stavlja naglasak na manipulaciju određenim dijelovima tijela, već na usklađivanje tjelesnih energija, što pridonosi izlječenju mnogih tegoba i bolesti, pa čak i uklanjanju njihovih uzroka. Shiatsu terapeut koristi se svojim prstima, dlanovima i rukama kao senzornim alatima kojima može osjetiti ukočenost i zaustavljen protok energije u određenim dijelovima tijela. Ovakav pristup zahtijeva veliku vještinu i iskustvo.

Shiatsu će svakako smanjiti stres, mišićno-koštane tegobe i olakšati bolove, no poboljšat će i opće zdravstveno stanje ispravljajući dugotrajne nepravilnosti u držanju tijela. Pomaže i kod svih kroničnih bolesti. Budući da pristupa tijelu i duhu kao cjelini, djeluje na živčani sustav, krvotok, dišne organe, psihu, a kako utječe i na suptilnije razine našeg bića, tretman obično rezultira zadovoljstvom i umirenjem.

Iva Jerković

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci