Refleksologija lica - zdravlje i ljepota u jednom

Koža lica ogledalo je našeg stanja, kako tjelesnog, tako i emocionalnog – svaka bora, mrljica i promjena teksture odraz su onoga što se događa unutar nas. Tretiranjem refleksoloških zona prema mapama lica, uklanjaju se energetske blokade na različitim razinama našeg bića i uspostavlja ravnoteža, što indirektno utječe i na ljepotu

Nina Romih, stručnjakinja za refleksologiju lica

Nina Romih, stručnjakinja za refleksologiju lica

Znanje indijanskih plemena

Iako refleksologija lica nije tretman za ljepotu, njezino se djelovanje zrcali i na koži: djeluje kao lifting podižući mišiće lica i ublažavajući bore, potiče limfnu drenažu, mikrocirkulaciju i regeneraciju tkiva. Sve se to postiže bez modernih aparata, primjenom drevnih znanja iz Indije, Kine i Južne Amerike, gdje su se nekad dodirom iscjeljivali i duh i tijelo.

Medicinska dostignuća starih naroda, kao preteču moderne refleksologije, Zapadu je dvadesetih godina prošloga stoljeća predstavio američki liječnik William Fitzgerald nakon što je većinu podataka o toj metodi prikupio među indijanskim plemenima u Južnoj Americi. Prema njihovu liječenju stimulacijom određenih zona, Fitzgerald je razvio tzv. teoriju zona – područja na stopalima, šakama i glavi koja odgovaraju svim dijelovima tijela, organima i žlijezdama. Otkrio je da pritisak na određene zone ne samo ublažava bol nego i rješava uzrok problema.

Iz baze njegovih istraživanja nastala je refleksologija za stopala i šake, a refleksologija lica razvila se nešto poslije.

Metoda Dankinje Sorensen

Posljednjih desetljeća razvijale su se različite tehnike refleksologije, a jednu od značajnih osmislila je, prije nešto manje od 30 godina, Dankinja Lone Sorensen, educirana o refleksologiji, akupunkturi, kineziologiji i neurologiji.

Refleksologijom stopala počela se baviti u Kopenhagenu sa 18 godina, a nekoliko godina poslije otisnula se na putovanje na kojem je proučavala mnoge drevne metode iscjeljenja dodirom. Na temelju tog bogatog iskustva i izobrazbe razvila je Sorensensistem, refleksologiju za lice. Ta se jedinstvena metoda danas poučava na Međunarodnom institutu refleksologije koji je osnovala Lone Sorensen, s podružnicama u 20 zemalja na pet kontinenata.

Njezina je znanja na institutu refleksologije u Londonu, nakon 10 godina stjecanja iskustva u primjeni refleksologije stopala, počela proučavati Nataša Kos Križmančič. Osim što je nakon šest godina učenja dobila zvanje učiteljice facijalne refleksologije po Sorensensistem metodi, postala je i voditeljica licencirane škole za Sorensensistem refleksologiju u Sloveniji, čija se podružnica uskoro otvara u Zagrebu.

Točke za pomlađivanje i ljepotu

Kako ‘čitati’ lice

„Moja učiteljica Lone Sorensen u svojoj je metodi refleksologije lica udružila znanja ajurvede, kineske i japanske tradicionalne medicine, tradicionalne tibetanske škole liječenja, kao i stara znanja naroda iz Vijetnama i indijanskih plemena iz južnoameričkih Anda. Povezavši ta učinkovita starovjekovna znanja s modernim spoznajama neurološke anatomije, stvorila je blagotvornu terapeutsku metodu koja pomaže kod brojnih zdravstvenih problema, a učinkovita je i u liječenju i u preventivi“, navodi Nataša Kos Križmančič.

Ta slovenska učiteljica refleksologije objašnjava da nas ova holistička metoda zapravo uči kako „čitati“ lice jer ono može biti odličan dijagnostički aparat pomoću kojeg se može razabrati zdravstveno i psihičko stanje osobe.

Natašina učenica, Zagrepčanka slovenskih korijena, Nina Romih dodaje da kako se mi mijenjamo, tako se mijenja i naše lice: „Na licu možemo uočiti sve promjene koje se događaju u našem tijelu i prema njima možemo otkriti zdravstvene probleme i prije nego što se ozbiljno manifestiraju, što nam omogućuje pravodobno djelovanje.“

Kao terapeutkinja Sorensensistem refleksoterapije i učiteljica joge za lice, Nina ističe da se refleksologijom može poboljšati fizičko i psihičko zdravlje, ali i pomladiti izgled kože.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci