Ples pet ritmova obilježio mi je život

Jonathan Horan sin je Gabrielle Roth, žene koja je utemeljila Ples pet ritmova. Iz osobnog iskustva govori kako mu je taj ples od djetinjstva utjecao na život, pomogao da vrati samopouzdanje i vjeru, te o svom odnosu s majkom

Plesao sam kroz odnos s ocem i školske probleme

Odrastao sam 60-ih i 70-ih godina u Kaliforniji, u The Esalen Instituteu, zajednici i retreat centru koji se fokusira na humanistička i alternativna izučavanja. U to doba Esalen je bio epicentar najaktualnijih zbivanja i otkrića u psihologiji.

Odmalena sam ondje viđao mnogo ljudi koji na izlasku iz velikih konferencijskih dvorana nisu izgledali sretno, zapravo više su izgledali iscrpljeno i umorno, a na plesnim satovima moje majke Gabrielle vladali su iskrenost, ranjivost i uzbuđenje, i to me od početka privuklo. Naučio sam da su na plesnom podiju svi ravnopravni. U to sam vrijeme bio jedini mlađi od deset godina, ali sam uživao družeći se s odraslima. 

Da ples pet ritmova mijenja moj život, shvatio sam vrlo rano. Već kao tinejdžer koristio sam plesni podij izražavajući na njemu svoju fizičku, emocionalnu i mentalnu energiju, a zauzvrat sam dobio prednost u životu – izniman način izražavanja. Tijekom godina, suočavajući se s različitim životnim poteškoćama – odnosom s ocem ili školskim problemima, samo sam plesao kroz njih, pretvarajući svoje rane i patnje u umjetnost koja živi.

Mjesto bez vremena i ega

Uvijek sam volio plesati, a ples pet ritmova pokazao se kao savršeno okruženje za učenje. Na podiju se mogu naučiti brojne životne lekcije jer u plesu je sve metafora za život. Onakvi kakvi smo na plesnom podiju, takvi smo i u životu. Svakog jutra nakon buđenja svatko od nas mora izabrati između kreativnog i destruktivnog sebe, a ples pet ritmova odlično je mjesto za usmjeravanje i transformaciju svoje energije. U tome je čar plesa – pruža našem unutarnjem svijetu način da se izrazi.

Tijekom plesa odlazimo na višu razinu, mjesto bez vremena i ega, koje je Gabrielle voljela zvati „Silver Desert“ (srebrna pustinja) – mjesto iscjeljenja. Na toj razini nastupa trans, a nikad ne znamo što nam on može donijeti. Vječno ću biti zahvalan svojoj majci, njezinu životu, požrtvovnosti i disciplini. Naši odnosi i uloge svakodnevno su se izmjenjivali.

Tijekom samo jedne vožnje taksijem znali smo razgovarati kao majka i sin, učiteljica i učenik, prijatelj i prijateljica, a jedan od najdubljih duhovnih razgovora vodili smo pričajući kao učiteljica i učenik. Ples pet ritmova blagoslovio me milijun puta jer sam imao priliku učiti s pravim modernim učiteljem.

Više o plesu pet ritmova doznajte ovdje

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci