Ples 5 ritmova iz osobnog iskustva

Ples 5 ritmova metoda je koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Potiče nas da bolje upoznamo sebe, ohrabruje nas, oslobađa, čini kreativnima i suosjećajnima. Pomaže nam da budemo bolji te nam pruža uvide o životu i odnosima s drugim ljudima. Donosimo vam osobnu priču jedne polaznice koju je taj ples duboko dotaknuo

Jedan od najljepših doživljaja koje sam iskusila u posljednje vrijeme u želji da ponajprije promijenim sebe, a onda i da ta promjena dotakne one koji me okružuju, bio je moj susret s plesom 5 ritmova. Oduvijek sam voljela plesati, ali do tog susreta nisam ni sanjala da ples može biti toliko dubok, toliko iscjeljujuć, te da me može toliko toga naučiti o životu i drugim ljudima.

Izniman je osjećaj spoznati kako se možemo slobodno kretati u različitim ritmovima i kako putem pokreta, interakcije s prostorom i ljudima oko sebe proživljavamo različite emocije, vizualiziramo različita stanja, prisjećamo se lijepoga i ružnoga, a tijelo nam krećući se određenim ritmom omogućava da se svemu tome približimo na način na koji nismo vjerovali da je moguće.

Bez koreografije

Ples 5 ritmova metoda je pokreta koju je razvila američka redateljica, spisateljica, skladateljica i filozofkinja Gabrielle Roth. Riječ je o metodi koja pokretom nastoji kod plesača potaknuti osvještavanje sprege između tijela, duha, uma i srca. Prema toj metodi pokret poput meditacije omogućuje da pokrenemo u sebi energiju koja počinje protjecati našim tijelom povezujući svaki njegov djelić s umom, duhom i srcem. Tako postajemo „protočni“, otvoreni, kreativni, suosjećajni, lišeni sputanosti, ukočenosti i zatvorenosti koje nam nerijetko nameću svakodnevne okolnosti.

Budući da ples 5 ritmova nije uklopljen u neku određenu plesnu formu – nije potrebno naučiti koreografiju, nego se zasniva na slobodnom kretanju plesača – prikladan je za vrlo široku skupinu polaznika. Pet ritmova koji tvore ples su: tečni, stakato, kaos, lirski i duboka tišina. U tom slijedu čine plesnu cjelinu zvanu val u kojoj plesač doživljava prijelaze iz jedne kvalitete energije u drugu. Time se potiče niz samoiscjeljujućih učinaka koji se ponajprije sastoje od različitih spoznaja sebe samih na način na koji ni ne pomišljate da je moguće, pobuđivanja emocija (pozitivnih kao i negativnih), samootkrivanja, ali i otkrivanja onih koji nas okružuju.

Svaki ritam to omogućuje na različite načine, a tijelo koje pokretom odgovara na poticaje tih ritmova približava nas najintimnijim dijelovima sebe. Stoga je jedino što je potrebno pri plesu 5 ritmova neprekidno osluškivati svoje tijelo, pokret i dah jer time dopuštamo energiji da stopi tijelo, um i duh u neraskidivu cjelinu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci