Plava boja za uklanjanje napetosti, straha i nesanice

Dodajte malo plave u svoj život, na haljini, u krevetu... Evo zašto

Plava posteljina

„Priroda nam daruje plavetnilo neba i mora kao izuzetno iscjeljujuću vibraciju za energetski sustav čovjeka pa svakako uživajte u njima kad god možete. Plava je boja važna u kromoterapiji, holističkoj metodi liječenja bojama koja se prakticirala u svim drevnim kulturama svijeta pomoću svjetlosti i kristala. Kromoterapija koristi energiju, odnosno frekvencije što ih stvaraju različite boje, kako bi se u organizmu uspostavila energetska ravnoteža.

Kromoterapija - kako boje djeluju na nas?

Terapija plavom bojom preporučuje se za uklanjanje napetosti, straha i nesanice te protiv povišenog krvnog tlaka, dišnih i kožnih bolesti, glavobolje i križobolje, problema s grlom i štitnjačom, a pomaže i u regulaciji tjelesne težine“, kaže holistička terapeutkinja Damira Raković Broz, vlasnica riječkog holističkog studija AyA.

Terapeutkinja dodaje da je pritom poželjno vizualizirati plavu boju, nositi plavu odjeću, jesti namirnice koje su prirodno plave i urediti životni prostor tako da u njemu bude prisutna plava boja – primjerice, osobama koje pate od nesanice preporučuje se plava posteljina.

spavaća soba dom

Zašto emocije vole plavo?

Boja grlene čakre, ali i čeone

Prema ajurvedskoj filozofiji i jogi, plava boja ima vrlo važnu ulogu u sustavu sedam glavnih čakri od kojih se sastoji naša aura, odnosno energetsko polje koje okružuje naše tijelo. Čakre se nalaze duž kralježnice, od trtice do glave, a raspoređene su tako da je svaka povezana s određenim organima, žlijezdama i spletovima živaca te određenom bojom Sunčeva spektra.

Otvorite petu čakru - glas istine i želja

Vrlo je važno da protok energije kroz čakre bude uravnotežen, inače se javljaju poremećaji i bolesti. Plava je boja grlene čakre (nalazi se u području grla) koja predstavlja glas, istinu, komunikaciju, znanje, inspiraciju, kreativnost. Ova čakra na tjelesnoj razini utječe na štitnjaču, metabolizam, imunitet, sluh, zube“, navodi terapeutkinja.

Otvorite grleni centar - neka se i vaš glas čuje

„Indigo, odnosno tamnoplava, boja je šeste, čeone čakre koja se naziva trećim okom jer je smještena na sredini čela, u području između obrva. Predstavlja duhovnu svijest, intuiciju, spoznaju, mudrost, maštu.

Karakteristike šeste, čeone čakre

Na fizičkoj razini utječe na hipofizu, koja regulira rad endokrinog sustava, te na oči i sinuse pa je njezino uravnoteženje preduvjet rješavanja zdravstvenih tegoba u tim područjima. Indigo boja djeluje kao anestetik pa pomaže i protiv glavobolje“, kaže Damira Raković Broz.

Otvorite treće oko - izvor mašte i vizije

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci