Piano medicine: Klavir koji liječi

Beskrajna je moć glazbe – ne samo da nam miluje osjetilo sluha i budi duboke osjećaje nego i pozitivno utječe na naše fizičko i psihičko stanje. Osobito je učinkovita glazba skladana upravo u namjeri da liječi. Izumitelj terapije glazbom piano medicine austrijski je pijanist hrvatskog podrijetla Josip Joe Meixner, koji je prije osam godina, suočen s vlastitim zdravstvenim problemima, počeo proučavati ljekovit učinak glazbe. Njegova glazba svojim ritmom umiruje otkucaje srca te donosi spokoj i umu i tijelu, posredno omogućujući uklanjanje problema i tegoba kao što su nesanica, stres, anksioznost, bolovi, visoki tlak…

Mozartova glazba dokazano liječi

Da je glazba čudesna, ne treba posebno objašnjavati; često se kaže i da glazba liječi. Brojna su dosadašnja istraživanja pokazala da slušanje glazbe može umanjiti stres i intenzitet bolova, a povećati psihofizičku izdržljivost. Njemačko društvo za hipertenziju i prevenciju ustanovilo je da glazba utječe na rad autonomnoga živčanog sustava – ona izaziva emocionalne, a time i hormonalne promjene, čime indirektno utječe na frekvenciju otkucaja srca, ritam disanja i krvni tlak.

Kako je, zahvaljujući znanstvenim metodama i uređajima, danas moguće izmjeriti utjecaj glazbe na raspoloženje, provjereno je i općeprihvaćeno mišljenje da Mozartova glazba liječi te ustanovljeno kako ona izaziva pozitivne reakcije živčanog sustava. Koliko god je bio genijalan um, Mozart, ipak nije skladao kako bi liječio, nego da bi stvorio umjetničku vrijednost te kod slušatelja pobudio emocije.

Josipov početak

Postoji, međutim, i glazba skladana ne radi umjetnosti, nego upravo u namjeri da liječi. To je lijepa glazba, ugodna za slušanje, ali njen cilj nije pamtljiva, upečatljiva melodija, umjetnička vrijednost, nego ritam koji će smiriti otkucaje srca, um i tijelo odvesti u dubok spokoj te tako, posredno, utjecati na uklanjanje nekih zdravstvenih problema. Komponiranje, ali i izvođenje takve glazbe ima svoje, znanstveno utemeljene zakonitosti koje se moraju poštovati jer će samo tako blagotvorno djelovati na zdravlje.

glazba lijekJosip Joe MeixnerTakva glazba, službenog naziva piano medicine, izravno djeluje na živčani sustav te pomaže protiv nesanice, nervoze, stresa i anksioznosti, bolova, visokog tlaka i drugih sličnih tegoba. Izumitelj terapije glazbom piano medicine austrijski je pijanist hrvatskog podrijetla Josip Joe Meixner, koji je prije osam godina, suočen s vlastitim zdravstvenim problemima, počeo proučavati ljekovit učinak glazbe.

Prisiljen boriti se, među ostalim, s povišenim krvnim tlakom, počeo je ispitivati učinak određenih vrsta glazbe na svoje zdravstveno stanje te se posvetio skladanju i izvođenju vlastite, piano medicine glazbe – blagotvorno nježne, osjećajne klavirske glazbe s trenutačnim, primjetnim učinkom na slušatelja. Svaka vrsta glazbe djeluje na ljude, kako kaže Meixner, međutim, glazba za duboko opuštanje, koje će onda uzrokovati pozitivne biokemijske reakcije u organizmu, mora zadovoljiti točno određene parametre.

60 udaraca u minuti

„Posebnim skladanjem, a potom i načinom sviranja, održava se stalan tempo od 60 udaraca u minuti, tijekom ukupno sat vremena, koliko traje moj CD, ali i koncerti, zaštićenog imena Altheda, koje jednom mjesečno održavam u Beču za ograničen broj posjetitelja. Naš se organizam sinkronizira s takvim tempom glazbe, od ukupno 3600 otkucaja srca tijekom sat vremena, što rezultira ravnotežom, potpunim smirajem te, u konačnici, pozitivno djeluje na procese u autonomnom živčanom sustavu.

Ova glazba može sniziti razinu hormona stresa i krvni tlak, uskladiti ritam disanja, usporiti otkucaje srca, smanjiti potrošnju kisika i napetost mišića te umanjiti bol, tjeskobu i strah. Slušajući piano medicine, psihopatološki simptomi nestaju iz središta pozornosti, a slušatelj se spaja na zdrav dio svoje osobnosti i time jača samopouzdanje i tendenciju k ozdravljenju“, objašnjava Meixner.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci